Η Γαλλία πραγματοποίησε την πρώτη διαστημική άσκηση στην ιστορία της, προκειμένου να εκτιμήσει τις δυνατότητες προστασίας των δορυφόρων της.

Η στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, είναι μέρος της στρατηγικής της γαλλικής κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα την τρίτη μεγαλύτερη διαστημική δύναμη στον κόσμο.

«Οι ασκήσεις είναι μια «δοκιμή πίεσης των συστημάτων μας», δήλωσε ο Michel Friedling, επικεφαλής της νεοσύστατης Διαστημικής Διοίκησης της Γαλλίας (CDE), προσθέτοντας ότι ήταν «η πρώτη άσκηση για τον γαλλικό στρατό αλλά και για την Ευρώπη». Η άσκηση «AsterX», το όνομα της οποίας παραπέμπει στον πρώτο γαλλικό δορυφόρο που εκτοξεύτηκε 1965, θα βασιστεί σε 18 προσομοιωμένα σενάρια που θα πραγματοποιηθούν σε ένα κέντρο λειτουργίας.

Σε ένα από τα σενάρια τα συστήματα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια κρίση που έχει προκύψει ανάμεσα σε ένα κράτος που διαθέτει διαστημική δύναμη και ένα άλλο που έχει μια συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με τη Γαλλία. «Μια σειρά γεγονότων προκαλεί καταστάσεις κρίσης ή απειλές εναντίον των διαστημικών μας περιουσιακών στοιχείων, αλλά όχι μόνο», λέει ο επικεφαλής, προσθέτοντας ότι τα «εικονικά μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα» παίζουν ρόλο στο σενάριο.

Η νεοσύστατη Διοίκηση Επιχειρήσεων Διαστήματος των ΗΠΑ και οι γερμανικές διαστημικές υπηρεσίες επίσης συμμετέχουν στις γαλλικές ασκήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

«Στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος»

Η Γαλλική Διοίκηση Διαστημικών Δυνάμεων ιδρύθηκε το 2019 και αναμένεται να απασχολεί 500 άτομα μέχρι το 2025. Οι επενδύσεις στο διαστημικό πρόγραμμα αναμένεται να φθάσουν τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ την εξαετή περίοδο, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που επενδύουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοί μας στρατιωτικοποιούν το διάστημα και για αυτό πρέπει να δράσουμε», είχε δηλώσει η υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλί το 2019. Η Γαλλία σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει αντι-δορυφορικά όπλα λέιζερ και να ενισχύσει τις δυνατότητες επιτήρησης σε μια περιοχή που πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό θέατρο αντιπαράθεσης μεταξύ δυνάμεων στη Γη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, ένας Ρώσος «κατασκοπευτικός δορυφόρος» προσπάθησε να προσεγγίσει έναν γαλλο-ιταλικό, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από το Παρίσι ως «πράξη κατασκοπείας».

Από ΕΡΤ/DW, Francetvinfo

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook