Μια σειρά χωρών προχωρούν σε απαγόρευση της χορήγησης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους

Η Δανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Υγείας της χώρας, σταμάτησε την προμήθεια δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca, ακολουθούμενη από την Ισλανδία και τη Νορβηγία σε αντίστοιχες ανακοινώσεις που έγιναν την Πέμπτη.

Στις 8 Μαρτίου η Αυστρία είχε αναστείλει τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca μετά από μια 49χρονη νοσοκόμα που πέθανε από «σοβαρά προβλήματα πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου. Ένας άλλος εμβολιασμένος ασθενής, που επί του παρόντος αναρρώνει, διαγνώστηκε με πνευμονική εμβολή.

Από τις 9 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 22 περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Ωστόσο, ο EMA πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η παρτίδα, με την ονομασία ABV5300, προκάλεσε παρενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, η θρόμβωση δεν έχει αναφερθεί ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά της COVID-19, με ειδικούς να προειδοποιούν να μην οδηγούμαστε σε γρήγορα συμπεράσματα. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης διεξάγει ήδη έρευνα για τα αναφερόμενα περιστατικά πήξης του αίματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook