Η πανδημία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 91.000 πολίτες στη χώρα

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, εκτίμησε πως η χώρα έχει μπει στην τρίτη φάση της πανδημίας, με χαρακτηριστικό τις νέες παραλλαγές του ιού.

Αφού οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα 91.700 θύματα της νόσου (408 το τελευταίο 24ωρο) ο Καστέξ κάλεσε τους πολίτες «να συνεχίσουν να σέβονται περισσότερο τώρα παρά ποτέ, τα βασικά μέτρα, που τον τελευταίο χρόνο αποτελούν εγγύηση αλληλεγγύης μπροστά στην πανδημία», ενώ ταυτόχρονα με τον μαζικό εμβολιασμό «γίνεται προσπάθεια περιορισμού της».

Η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Γάλλων: μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα στην ενδοχώρα, περιορισμοί τα Σαββατοκύριακα στις κόκκινες ζώνες, κλειστά εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι αθλητισμού για περισσότερο από 4 μήνες, περιορισμένες παρουσίες για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια.

Και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως στην περιφέρεια Ile-de-France – την πολυπληθέστερη στη Γαλλία στην οποία ανήκει και το Παρίσι- όπου οι μονάδες εντατικής των νοσοκομείων έχουν πλέον γεμίσει ασφυκτικά.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφονται εκεί είναι 404 ανά 100.000 κατοίκους, πολύ πιο πάνω από το αποκαλούμενο όριο «ύψιστου συναγερμού» (250 κρούσματα). Όσον αφορά στους ασθενείς των ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει σε αριθμό την κορύφωση του φθινοπώρου και είναι πλέον 1.166 στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ σε ολοκληρη τη χώρα είναι 4.239.

Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι θα ληφθούν «νέες αποφάσεις» τις επόμενες ημέρες. Σήμερα είχε συνάντηση με την επιτροπή των ειδικών και διαβούλευση με τους επικεφαλής των ΜΕΘ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη από το υγειονομικό συμβούλιο, δεδομένης και της αναστολής των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook