Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις Γαλλίας Τουρκίας με τον Εμανουέλ Μακρόν να ρίχνει νέα «βόμβα» για τα τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5, ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να παρέμβει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 και εκείνος δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο: «Φυσικά. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι καν συγκαλυμένες. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να έχουμε καθαρό κεφάλι».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν η αναφορά του είχε να κάνει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Ιουνίου, τις προεδρικές εκλογές του 2002 ή και στις δύο.

Είπε μόνον ότι η Τουρκία θα «παίζει με την κοινή γνώμη» – μια πιθανή αναφορά, όπως αναφέρει το Bloomberg, στην επιρροή που ασκεί η Άγκυρα σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανώσεων.

Βέβαια, ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι αναγκαίος, ενώ δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει σημαντικό εμπορικό εταίρο και σύμμαχο στη μάχη της παράτυπης μετανάστευσης. «Αν πεις εν μιά νυκτί δεν μπορώ να συνεργαστώ πλέον μαζί σου, κόβουμε το διάλογο, τότε θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα βρεθούμε με τρία εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία να καταφθάνουν στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Διαπίστωσα από την αρχή της χρονιάς μια προθυμία από μέρους του προέδρου Ερντογάν να επαναδεσμευτεί στη σχέση και θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτός αυτός ο δρόμος. Αλλά δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε τη σχέση αν παραμένουν ασάφειες», τόνισε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Μακρόν εστιάζει σε θέματα που αφορούν στο Ισλάμ και την ασφάλεια σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους, που ίσως σκέφτονται να στηρίξουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, σχολιάζει το Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση δεδομένου ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του σουνιτικού Ισλάμ και οι αμφότεροι έχουν παίξει το χαρτί αυτό με το βλέμμα στους ψηφοφόρους τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook