Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας μετά το δημοσίευμα

Πληθαίνουν τα ερωτήματα πίσω από την… ανακάλυψη 29 εκατομμυρίων «κρυμμένων» δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο της Ιταλίας, ενώ η απάντηση παραμένει θολή.

Η βρετανοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια που βρέθηκαν στο εργοστάσιο προορίζονταν για διανομή στην Ευρώπη, αλλά και για δωρεά σε φτωχότερες χώρες μέσω του προγράμματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγραμματισμένες εξαγωγές πέρα από τις χώρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα COVAX. Τα 13 εκατομμύρια δόσεων περιμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ποιότητας για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΠΟΥ, ενώ οι υπόλοιπες 16 εκατομμύρια θα διανεμηθούν στην Ευρώπη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι «η AstraZeneca κρύβει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ιταλία».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, πρόκειται για πάνω από 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, οι οποίες φέρονται να βρίσκονται σε βιομηχανία έξω από την Ρώμη, στην περιοχή του Ανάνι, και να μην προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά για εκείνη της Βρετανίας.

Η La Stampa γράφει ότι τον «θησαυρό» αυτό εντόπισαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες ειδοποίησαν τις ιταλικές. Συγκεκριμένα το όλο θέμα ήρθε στο φώς, όπως αναφέρεται, κατά την επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν στην παραγωγική μονάδα εμβολίων που βρίσκεται στο Χάλιξ της Ολλανδίας – απ΄όπου και, σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, εστάλησαν περίπου έξι εκατομμύρια δόσεις ΑstraZeneca για την πρώτη δόση εμβολιασμού των πολιτών στη Βρετανία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook