Nα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις καλεί την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ψηφίσματα που εξέδωσε για τις εκθέσεις αξιολόγησης προόδου αυτών των χωρών.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι η πρόοδος αυτών των χωρών για ένταξη στην Ε.Ε. εξαρτάται από την διαρκή, και σε βάθος εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε θεμελιώδεις τομείς όπως το κράτος δικαίου και η αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Στρασβούργο. Επιπλέον εστιάζουν στη σημασία της ενίσχυσης της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας.

Αλβανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τον στρατηγικό προσανατολισμό της Αλβανίας και τη δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ και ζητά την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, μετά την πλήρη εκπλήρωση των όρων που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπογραμμίζουν ότι οι γενικές εκλογές της Αλβανίας στις 25 Απριλίου 2021 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εδραίωση και την ανανέωση της δημοκρατικής διαδικασίας της Αλβανίας, με τους ευρωβουλευτές να προειδοποιούν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι θεμελιώδεις για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ. Η έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 45 αποχές.

Κοσσυφοπέδιο

Το ΕΚ προτρέπει τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των αντίστοιχων κομμάτων. Σημειώνει ότι τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, καλούνται να το πράξουν, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι μη αναστρέψιμη. Η αναγνώριση από αυτά τα εναπομείναντα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζει το Κοινοβούλιο θα ήταν επωφελής για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, θα ενίσχυε και θα εδραίωνε τη σταθερότητα της περιοχής και θα διευκόλυνε την ένταξη και των δύο κρατών στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει επειγόντως στην έγκριση ενός καθεστώτος χωρίς βίζα για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Η έκθεση προοδου εγκρίθηκε με 471 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 104 αποχές.

Βόρεια Μακεδονία

Σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, το ΕΚ δηλώνει ότι η χώρα έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο και διατηρεί σταθερό ρυθμό στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Κατά συνέπεια, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιήσει μια πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία – η οποία θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – το συντομότερο δυνατόν. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν παράλληλα τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην επίλυση στα εκκρεμή διμερή ζητήματα και τις ενθαρρύνουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για ένα σχέδιο δράσης συγκεκριμένων μέτρων για την επίλυση αυτού του αδιέξοδο. Σημειώνουν δε πως οι προηγούμενες συστάσεις τους σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος πολιτών που εκφράζουν ανοιχτά τη βουλγαρική τους ταυτότητα ή και εθνικό υπόβαθρο τους δεν έχουν εφαρμοστεί. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την έκθεση με 558 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 59 αποχές.

Σερβία

Τέλος όσον αφορά την Σερβία το ΕΚ προειδοποιεί ότι η εξομάλυνση των σχέσεων από τη Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο και ο πραγματικός σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην εγχώρια αγορά, είναι απαραίτητος για τον καθορισμό του ρυθμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου κοινοβουλίου της Σερβίας, όπου δεν υπάρχει κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται, ενω επαναλαμβάνει τη σημασία της ευθυγράμμισης της χώρας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, δεδομένου ότι το ποσοστό ευθυγράμμισης της Σερβίας είναι επί του παρόντος το χαμηλότερο στην περιοχή. Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν επιπλέον την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία στην ανάπτυξη μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και ενθαρρύνουν τη σερβική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα. Και η έκθεση προόδου της Σερβίας εγκρίθηκε με 538 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 79 αποχές.

Υπενθυμίζεται πως οι εκθέσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ είναι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για τις υποψήφιες και τις πιθανές υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ. Τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στην ολομέλεια αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με αυτές τις χώρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook