Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέβαλε χτες (26/3/2021) τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την προσφυγή που έχει κατατεθεί εναντίον του μηχανισμού, με το επιχείρημα ότι χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κοινό χρέος.

Το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο απαγόρευσε με προσωρινή διάταξη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να υπογράψει το νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την εφαρμογή του Ταμείου ύψους 750 δισεκ. ευρώ, τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να πλήττει σκληρά ολόκληρους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο μηχανισμός, τον οποίο διαπραγματεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι οι «27», έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του Covid-19.

Στην περίπτωση προσωρινών διατάξεων η διαδικασία μέχρι να εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου διαρκεί ως και τρεις μήνες. Το νομοσχέδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε ψηφιστεί την Πέμπτη από τη γερμανική βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων και την Παρασκευή το πρωί ομόφωνα από το Συμβούλιο των Κρατιδίων. Αμέσως μετά κατατέθηκαν σειρά αγωγών στην Καρλσρούη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των εναγόντων. Πάντως, το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη.

Οι επικριτές της γερμανικής συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης εκφράζουν σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung το φόβο ότι τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δάνειά τους στο Ταμείο με συνέπεια να πρέπει να αναλάβουν τα χρέη τους τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη.

Η Γερμανία θα αναλάμβανε οικονομικές υποχρεώσεις ακαθόριστου ύψους, ενδεχομένως πάρα πολύ υψηλές. Κατά αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μια «Ένωση Χρεών», όπου το ένα κράτος θα είναι υπεύθυνο για τα χρέη του άλλου. Το λεγόμενο bailout απαγορεύεται όμως από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, επιχειρηματολογούν.

Πηγή: Deutsche Welle

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook