Δέκα μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην «καθαίρεση» και του υποδιοικητή της. Ο υποδιοικητής, Μουράτ Τσετίνκαγια, απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ήδη η απομάκρυνση του επικεφαλής της Τράπεζας επέφερε σημαντικές απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λόγω φόβων πως η Τουρκία επανέρχεται ανορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Μετά την απομάκρυνση του υποδιοικητή η τουρκική λίρα καταγράφει νέες απώλειες. Όπως μεταδίδει το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, παρουσιάζοντας πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικό χαμηλό των 8,58 λιρών.

Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για επερχόμενα capital controls, αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.

Ο Τσετίνκαγια πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος ήταν επόπτης (normal supervisor) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της Morgan Stanley στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook