Η διακοπή της χρήσης του εμβολίου της ΑstraZeneca δε συνίσταται για καμία ηλικιακή ομάδα ή φύλο. 

Η θέση του ΕΜΑ παραμένει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 με θρόμβους στο αίμα δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, αλλά συνεχίζουν τις αναλύσεις τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Πάντως, οι αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια στην ΑstraZeneca είναι περισσότερες από τα άλλα εμβόλια: 4,8 περιστατικά σε 1 εκ. πληθυσμού με την ΑΖ, 0,2 στο ένα εκατομμύριο πληθυσμού με την Pfizer/BioNTech και 0 περιστατικά με το Moderna -αλλά έχουν γίνει πολύ λίγα εμβόλια στην ΕΕ όπως είπε η διευθύντρια του ΕΜΑ.

“Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες ειδικού κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή ένα ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει προβλήματα θρόμβων για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις”, που καταγράφηκαν για επιπλοκές σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο EMA.

“Καμία αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται”, προστίθεται στην ανακοίνωση του EMA.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επανέλαβε την απόφασή της που είχε διατυπώσει στις 18 Μαρτίου: “Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook