Τρεις μήνες μετά την εισβολή πλήθους υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, με την οποία ευελπιστούσαν να ανατρέψουν την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου, περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πολιορκία ήταν μια μη βίαιη διαδήλωση ή ήταν έργο αριστερών ακτιβιστών «που προσπαθούσαν να εμφανίσουν τον Τραμπ ως κακό».

Έξι στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν επίσης τον ψευδή ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι «του έκλεψαν» τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου με νοθεία, ενώ το ίδιο ποσοστό Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να είναι και πάλι υποψήφιος το 2024, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε στις 30-31 Μαρτίου.

Εφτά στους 10 Ρεπουμπλικάνους θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν φέρει ευθύνη για την εισβολή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, μεγάλος αριθμός των απλών μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θεωρεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ δε φέρει ευθύνη για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο. Τη στιγμή που το 59% όλων των Αμερικανών υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος φέρει κάποια ευθύνη για την επίθεση, μόνο τρεις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους συμφωνούν με αυτό. Οκτώ στους δέκα Δημοκρατικούς και έξι στους 10 ανεξάρτητους απορρίπτουν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η πολιορκία στο Καπιτώλιο ήταν «κυρίως ειρηνική» ή ότι έγινε από αριστερούς διαδηλωτές.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη δική τους εκδοχή της πραγματικότητας», δήλωσε ο Τζον Γκιρ, ειδικός σε θέμα κοινής γνώμης στο πανεπιστήμιο Vanderbilt University. «Είναι τεράστιο πρόβλημα. Η δημοκρατία απαιτεί λογοδοσία και η λογοδοσία απαιτεί αποδείξεις».

Η άρνηση του Τραμπ και επιφανών Ρεπουμπλικάνων να αποκηρύξουν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί και πάλι παρόμοιο περιστατικό, δήλωσε η Σούζαν Κορκ, διευθύντρια του Intelligence Project στην οργάνωση νομικής υπεράσπισης Southern Poverty Law Center, που παρακολουθεί την κινητικότητα ομάδων μίσους. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος –να θεωρηθεί κανονικότητα αυτή η συμπεριφορά», δήλωσε η Κόρκ. «Πιστεύω πράγματι ότι πρόκειται να δούμε περισσότερη βία».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ο Τραμπ παραμένει η πλέον δημοφιλής προσωπικότητα εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, με 8 στους 10 να συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκή άποψη για εκείνον. «Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν εκτιμήσει ότι χρειάζονται να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τους ψηφοφόρους του Τραμπ για να κερδίσουν», δήλωσε ο Τιμ Μίλερ, πρώην εκπρόσωπος του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος Τζεμπ Μπους. «Ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει πίσω στην πλειοψηφία».

Όσον αφορά στους ανεξάρτητους, μόνο 3 περίπου στους 10 δήλωσαν ότι έχουν θετική γνώμη για τον Τραμπ, ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά που έχει καταγραφεί από τότε που ήταν πρόεδρος. Οι περισσότεροι Αμερικανοί –περίπου 60%– πιστεύουν επίσης ότι ο Μπάιντεν κέρδισε δίκαια τις εκλογές του Νοεμβρίου και είπαν ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος.

Η ευκαιρία για να αποστασιοποιηθεί το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από τον Τραμπ φαίνεται να έχει χαθεί, δήλωσε ο Μίλερ. «Υπήρχε μια ευκαιρία μετά την 6η Ιανουαρίου για τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών να πατήσουν πόδι και να πουν ‘Δεν μπορούμε να είμαστε το κόμμα των στασιαστών’», δήλωσε. «Τώρα αυτή η ευκαιρία χάθηκε τελείως».

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διενεργήθηκε διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ στις 30-31 Μαρτίου συγκεντρώνοντας τις απαντήσεις 1.005 ενηλίκων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook