H Δανία ανακοίνωσε πως διακόπτει οριστικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν...

Η επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων της Δανίας, Τάνια Έρικσεν παρότι παραδέχθηκε πως «πράγματι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό» είπε πως η επιτροπή της χώρας «θεώρησε καλύτερο» να σταματήσει η χρήση του.

«Δεν διαφωνούμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι τα οφέλη υπερτερούν των παρενεργειών» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είναι πλέον πιθανή η συσχέτιση των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό έναντι της νόσου όμως είναι θέμα διαφορετικής οπτικής κάθε οργανισμού».

Οι 149.000 Δανοί πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα κάνουν δεύτερη δόση με σκεύασμα άλλης εταιρείας. Η χώρα πήρε αυτή την απόφαση παρά το γεγονός πως θα προκαλέσει καθυστέρηση τριών εβδομάδων στον εμβολιασμό των πολιτών…»

«1 στους 40.000 μπορεί να παρουσιάσει σοβαρό σύνδρομο θρομβώσεων»

Ο επικεφαλής της εθνικής αρχής Υγείας της Δανίας, Σόρεν Μπρόστρομ σημείωσε ότι «πήραμε στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων Δανίας και Νορβηγίας και καταλήξαμε πως 1 στους 40.000 μπορεί να παρουσιάσουν ένα σπάνιο και σοβαρό σύνδρομο το οποίο ονομάσαμε VITT και φυσικά μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Δεν σταματούμε επειδή φοβόμαστε τις παρενέργειες. Δεν απορρίπτουμε το εμβόλιο εξαιτίας αυτού. Το πιθανό όφελος υπερτερεί των επιβλαβών συνεπειών της καταπολέμησης μιας πανδημίας. Λόγω της ειδικής κατάστασης που επικρατεί στη Δανία, συνεχίζουμε τη διάθεση εμβολίων χωρίς το AstraZeneca. Επίσης με βάση το πως εξελίσσεται ο εμβολιασμός, δεν μας είναι απαραίτητο το εμβόλιο αυτό. Η απόφαση να μην διαθέσουμε ένα αποτελεσματικό και εγκεκριμένο εμβόλιο ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά αυτό κάναμε τελικά».

Στη διάρκεια της ομιλίας του Μπρόστρομ, λιποθύμησε λόγω υπερκόπωσης η Τάνια Έρικσεν – Δείτε το στιγμιότυπο ΕΔΩ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook