Η τρίτη ταινία της Κλόι Ζάο επιβεβαίωσε τα προγνωστικά

Μια διαφορετική τελετή λόγω πανδημίας πραγματοποιήθηκε και φέτος για την απονομή των βραβείων Oscar στις ταινίες που διακρίθηκαν. Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο.

Η 39χρονη σκηνοθέτις ασιατικής καταγωγής δήλωσε μετά την διάκριση: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη». Μια ανατροπή στη φετινή τελετή ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο – όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού – αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Αναλυτικά οι νικητές της μεγάλης βραδιάς:

Α ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Το Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ.

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο. «Θα έπρεπε να κάνουμε… καραόκι με τόσες φωνές που έχουμε εδώ τριγύρω. Δεν έχω λόγια. Ξέρουμε ότι είναι σαν ξιφασκία η δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτό», δήλωσε η ΜακΝτόρμαντ.

Β’ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Νικητής ο Ντάνιελ Καλούγια ο οποίος το αφιέρωσε και στον άλλο υποψήφιο της ίδιας ταινίας τον ΛαΚιθ Στάφιλντ (Judas and the Black Messiah).
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν οι: Σάσα Μπάρον Κοέν (Η Δίκη των 7 του Σικάγου), Λέσλι Οντομτζ (One Night in Miami) και Πολ Ρέισι (Sound of Metal).

Ο Ντάνιελ Καλούγια δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ Θεέ μου, χωρίς την προστασία σου και την καθοδήγησή σου δεν θα ήμουν εδώ. Ευχαριστώ την μητέρα μου, που μου έδωσε τα πάντα και την αδερφή μου… Ήταν εκπληκτικό που έγινε αυτή η ταινία για τον Φρεντ Χάμπτον (σ.σ.: ηγέτης του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων). Το αφιερώνω και στον Λακίθ (Στάνφιλντ) που παίξαμε μαζί. Έμαθα κι εγώ να αγαπάω τον εαυτό μου μέσα από αυτόν τον ρόλο».

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Η απολαυστική γιαγιά Γιουν Γιου-τζουνγκ στο «Minari» είναι ούτως η άλλως ένα από τα θέματα συζήτησης στη φετινή απονομή και κατάφερε να γίνει η δεύτερη Ασιάτισσα από το 1957 που κερδίζει το εν λόγω βραβείο, αφήνοντας με άδεια χέρια ηθοποιούς όπως η Γκλεν Γκλόουζ και η Αμάντα Σέιφιρντ
Οι υπόλοιπες υποψήφιες για την κατηγορία ήταν οι: Ολίβια Κόλμαν (The Father), Αμάντα Σέιφριντ (Mank), Μαρία Μπακάλοβα (Borat Subsequent Moviefilm) και Γκλεν Κλόουζ (Hillbilly Elegy)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Γυναικεία υπόθεση αποδείχτηκε η διεκδίκηση του συγκεκριμένου βραβείου, όμως η νικήτρια ήταν η Κλόι Ζάο για την ταινία Nomadland.
Υποψήφιες για καλύτερη σκηνοθεσία ήταν επίσης οι: Λι Αϊζακ Τσανγκ (Minari), Ντέιβιντ Φίντσερ (Mank), Έμεραλντ Φένελ (Promising Young Woman) και Τόμας Βίντερμπεργκ (Άσπρο Πάτο)

Η Ζάο ήδη απέσπασε με το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και 55 ακόμα βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής.Η ίδια δήλωσε παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας: «Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ‘οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί’. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Το Όσκαρ Καλύτερη ταινία μικρού μήκους πήγε στο φαβορί. Το The two distant strangers κέρδισε το βραβείο. Είναι ταινία του Netflix για τον φυλετικό ρατσισμό στις ΗΠΑ εναντίον Αφροαμερικανών

Το βραβείο Kινουμένων σχεδίων μικρού μήκους κατέκτησε το If anything happens, I love you, μια ταινία για την τραγωδία της απώλειας

Το Όσκαρ για την Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων δόθηκε στο Soul της Pixar. Ήταν το απόλυτο φαβορί στην κατηγορία.

To Colette κατέκτησε το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Στην ταινία Tenet του Κρίστοφερ Νόλαν πήγε το Οσκαρ για τα καλύτερα οπτικά εφέ. Aκόμη μια ταινία φαβορί στην κατηγορία της

Η Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari» κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου. Είναι η δεύτερη ασιάτισσα από το 1957 που κερδίζει το εν λόγω βραβείο.

Η ασπρόμαυρη ταινία Mank πήρε το βραβείο καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, από τον Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ
Οσκαρ για καλύτερη Φωτογραφία. Νικητής ο Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank». Το πρώτο Όσκαρ μετά από 25 χρόνια για ασπρόμαυρη παραγωγή

Στην ταινία Soul της Pixar πάει το βραβείο καλύτερης μουσικής

Το βραβείο καλύτερου τραγουδιού κέρδισε η H.E.R με το «Fight for you» για την ταινία Judas and the Black Messiah.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook