Μήνυση κατά της AstraZeneca κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η φαρμακοβιομηχανία καθυστέρησε τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Κομισιόν ενάντια στην AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η φαρμακοβιομηχανία δεν είχε «αξιόπιστο» σχέδιο, με το οποίο θα εξασφάλιζε την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια κίνηση που υποστήριξαν και τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.

Ορισμένοι όροι της σύμβασης δεν τηρήθηκαν και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση καταστρώσει αξιόπιστη στρατηγική προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των δόσεων, τόνισε ο εκπρόσωπος. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες υπάρχει δέσμευση να παραδοθούν, με βάση τη σύμβαση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το συμβόλαιο, η AstraZeneca οφείλει να καταβάλει τις «καλύτερες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021, από ένα σύνολο 300 εκατομμυρίων δόσεων την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Αντίθετα, η φαρμακοβιομηχανία ενημέρωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Μαρτίου ότι στοχεύει να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας.

Μια εβδομάδα αργότερα η Κομισιόν έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές δια της νομικής οδού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook