Ανακοίνωση εξέδωσε η AstraZeneca μετά την απόφαση της Κομισιόν να κινηθεί νομικά εναντίον της. Η φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε τη λύπη της και χαρακτήρισε αβάσιμες τις νομικές ενέργειες.

Τη λύπη της εξέφρασε η AstraZeneca για την απόφαση της Κομισιόν να κινηθεί νομικά εναντίον της, εξαιτίας των καθηστερήσεων στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου από την φαρμακοβιομηχανία.

Η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει πως οι νομικές ενέργειες από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Επιτροπής είναι χωρίς βάση, ενώ δεσμεύεται να υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο.

Όπως αναφέρει στο κείμενό της, η ίδια έχει συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Κομισιόν και «οποιαδήποτε αντιδικία είναι χωρίς αξία και χαιρετίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλύσουμε αυτήν τη διαφωνία το συντομότερο δυνατό».

Η ανακοίνωση της AstraZeneca

«Η AstraZeneca εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει νομικά μέτρα σχετικά με την προμήθεια εμβολίων για τον Covid-19.

Μετά από ένα πρωτοφανές έτος επιστημονικής ανακάλυψης, πολύπλοκων διαπραγματεύσεων και κατασκευαστικών προκλήσεων, η εταιρία μας πρόκειται να παραδώσει σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες έως τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.

Η AstraZeneca συμμορφώθηκε πλήρως με τη Συμφωνία Προώθησης Αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έντονα ενώπιον του δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αντιδικία είναι χωρίς αξία και χαιρετίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλύσουμε αυτήν τη διαφωνία το συντομότερο δυνατό. Εκτιμούμε το έργο που επιτελούν οι πολιτικοί ηγέτες και οι επαγγελματίες υγείας σε όλα τα κράτη μέλη, που κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Τα εμβόλια είναι δύσκολο να παρασκευαστούν, όπως αποδεικνύεται από τις προκλήσεις εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση των τεχνικών προκλήσεων και η παραγωγή μας βελτιώνεται, αλλά ο κύκλος παραγωγής ενός εμβολίου είναι πολύ μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι βελτιώσεις χρειάζονται χρόνο για να οδηγήσουν σε αυξημένες τελικές δόσεις εμβολίου. Πολλή δουλειά βρίσκεται μπροστά μας στην ΕΕ και αλλού, καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την τρομερή πανδημία και την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού.

Η AstraZeneca πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η πρόθεσή μας παραμένει να το κάνουμε δίκαια χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ έχει υποστηρίξει τη διευκόλυνση COVAX για δίκαιη διανομή εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η AstraZeneca είναι σήμερα ο κορυφαίος προμηθευτής σε περισσότερες από 100 χώρες μέσω της COVAX, παρέχοντας μέχρι σήμερα το 97% της προσφοράς της.

Κάθε δόση έχει γίνει με ορό εμβολίου που προέρχεται από χώρες εκτός της ΕΕ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την Κομισιόν για τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων.

Πολλές χιλιάδες από τους υπαλλήλους μας που εργάζονται όλο το 24ωρο ωθούνται από το πάθος να βοηθήσουν τον κόσμο χωρίς κέρδος και παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην παροχή του εμβολίου μας στους ανθρώπους της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook