Δύο ημέρες μετά την ιστορική αναγνώριση της γενοκτονίας της Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την δική του απάντηση.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αβάσιμες και άδικες» τις δηλώσεις του Τζο Μπάϊντεν σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων λέγοντας «να μην πολιτικοποιούνται τα ιστορικά γεγονότα», καθώς και ότι» οι ιστορικοί, και όχι οι πολιτικοί, πρέπει να αποφασίσουν πώς αυτά καταγράφονται».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από εχθρούς της Τουρκίας. «Νομίζουμε ότι έγινε μετά από πιέσεις ομάδων κατά της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου
Όπως το συνηθίζει εμφανίστηκε προκλητικός και προέβη σε απίστευτους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «αρμενικές συμμορίες, στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 150.000 με 300.000 άτομα, διέπραξαν σφαγές σε τουρκικά εδάφη». Υποστήριξε, δε, ότι σε συνεργασία με ρωσικές δυνάμεις πολεμούσαν κατά της Τουρκίας και οι αρχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έλαβαν μέτρα προφύλαξης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβήτησε επίσης διάφορους αριθμούς και υποστήριξε πως από τα γεγονότα του 1915 πέθαναν 150.000 Αρμένιοι.

«Κύριε Μπάιντεν εμείς έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν αυτά, εσύ τι έχεις;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Ανέφερε επίσης ότι «είναι φανερά και όσα συνέβησαν με τους Ινδιάνους».
«Mε την απόφαση αυτή υποχώρησαν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Εύχομαι οι ΗΠΑ να αλλάξουν πορεία από τα βήματα που έχουν κάνει».
«Μόνο οι παππούδες μας έχουν διηγηθεί οδυνηρές αναμνήσεις στα εγγόνια τους με τις καρδιές τους διαλυμένες. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι Τούρκοι. Είναι ένας μουσουλμάνος. Ως έθνος, δεν ενεργούμε εκμεταλλευόμενοι τον πόνο μας. Κάποιοι παρερμηνεύουν το όραμά μας να κοιτάξουμε μπροστά, θάβοντας τον πόνο στις καρδιές μας» υπογράμμισε.

«Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.

Ο Ερντογάν κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook