Οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συζητούν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, ενώ ζητήθηκε από όλους να μην έχουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές.

Σε μια σειρά ενεργειών και κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας προχωρούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μία ημέρα αφότου η ηγεσία της διέταξε την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair και συνέλαβε τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Επίσης αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των «27», συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

Πρώτον, η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων

Δεύτερον, εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Τρίτον, η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia

Τέταρτον, ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: Χρειάζεται ισχυρή απάντηση απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο

Την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι σήμερα η Σύνοδος θα εστιάσει στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και ακόμα περισσότερο στο θέμα της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε.
Σημείωσε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

Χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές οι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής

Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε με πρώτο θέμα την Λευκορωσία. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ η συζήτηση θα διεξαχθεί χωρίς οι επικεφαλής των κρατών-μελών να έχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Ειδικότερα, ο Μπάρεντ Λέιντς σημείωσε:

«Για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για τη Λευκορωσία και για τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να διεξαχθεί η συζήτηση χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές».

Η Lufthansa διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο οποίο επέβαινε ένας Λευκορώσος αντιφρονών.

«Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook