Eκδικάζεται σήμερα η διαφωνία Ε..Ε - Astrazeneca σχετικά με τη χορήγηση εμβολίων

Εκδικάζεται σήμερα από βελγικό δικαστήριο η δύσκολη νομική διαμάχη στην οποία έχουν εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με δημοσίευμά του Bloomberg.

Ένα βελγικό δικαστήριο αναμένεται να ελέγχει τα αιτήματα της ΕΕ ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αξίζει να δοθεί η εντολή στην φαρμακοβιομηχανία να παραδώσει τις δόσεις.

Το ίδιο δικαστήριο θα εξετάσει αργότερα φέτος εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της σύμβασής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για δόσεις του εμβολίου ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ, Στεφάν Ντε Κεερσμάεκερ.

Η βρετανοσουηδική φαρμοκοβιομηχανία δέχτηκε ευρωπαϊκά πυρά, καθώς παραδόθηκαν μόλις 30 εκατ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 120 εκατ.

Η εταιρεία απάντησε στις κατηγορίες επικαλούμενη δυσκολίες στην παραγωγή.

Η ΕΕ από την άλλη επέμεινε ότι η εταιρεία έπρεπε να βασιστεί στις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία, ωστόσο, είχε συμφωνηθεί αρκετά νωρίτερα.

Η Ευρώπη είχε μια αδύναμη εμβολιαστική αρχή, η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, κάτι που την καθυστέρησε στο άνοιγμα των οικονομιών της.

Παράλληλα, το εμβόλιο έχει επικριθεί έντονα αναφορικα με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες οδήγησαν ορισμένα μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε τους γιατρούς να ελέγχουν ασθενείς που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε θρόμβους.

Τελικά και μετά από όλα αυτά, η ΕΕ στράφηκε στις Pfizer και BioNTech για την προμήθεια επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων. Η ΕΕ είχε παραγγείλει συνολικά 300 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca πέρυσι. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παραδώσει 100 εκατ. έως τα τέλη Ιουνίου.

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών θα μπορούσε να αποφασίσει εντός του μήνα σχετικά με το αίτημα της ΕΕ για παραγγελία των εμβολίων της AstraZeneca.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook