Πλήρη πρόσβαση στα αρχεία της Κίνας θέλει η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν για μια ακόμη φορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ζητώντας να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε αναφορά στις διαφορετικές θεωρίες για την προέλευση του ιού που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκ των οποίων η μία θεωρεί πιθανό ο ιός να διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, έπειτα από κάποιο ατύχημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιμείνει ιδιαίτερα στο αυτό το σενάριο προέλευσης του ιού, αν και υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός κυκλοφορούσε ταυτόχρονα σε πολλές και διαφορετικές χώρες πολύ πριν αναγνωριστεί και ξεσπάσει επισήμως η επιδημία που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Πιέσεις στην Κίνα άσκησε και η αμερικανική αποστολή του ΟΗΕ στην Γενεύη, η οποία με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας».

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της ασθένειας Covid-19.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19. Δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να επικαλείται κάποιο εργαστηριακό ατύχημα.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισήμανε το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Παρόλα αυτά το ODNI αναφέρει δεν έχει ολοκληρωμένο πόρισμα αναφορικά με την προέλευση του ιού. Πράγμα που σημαίνει, κατά την ορολογία των μυστικών υπηρεσιών, πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook