Ανοιχτά του λιμανιού Γιαλικόι της επαρχίας Ορντού εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες της θαλάσσιας βλέννας

Ιδιαίτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει το παχύ στρώμα θαλάσσιας «βλέννας» που απειλεί τη θαλάσσια ζωή και την αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί η εξάπλωση του και στη Μάυρη θάλασσα.

Σύμφωνα με ειδικό που επικαλείται η Hurriyet Daily News, η Μαύρη Θάλασσα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια κατάσταση, αν δεν ληφθούν έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κινητοποίηση στο λιμάνι Γιαλικόι της πόλης Φάτσα στην επαρχία Ορντού, ανοιχτά του οποίου εντοπίστηκαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες της εν λόγω βλέννας, είχε ως αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ξεκινήσουν προσπάθειες καθαρισμού των υδάτων.

«Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι τόσο άσχημη όσο εκείνη στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αν συνεχιστεί όμως η μόλυνση, σε τρία, πέντε ή ίσως και 30 χρόνια θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο και στη Μαύρη Θάλασσα» εξηγεί ο Μεχμέτ Αϊντίν, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ορντού.

Η βλέννα που έχει σκεπάσει κομμάτι της θάλασσας του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία καθώς απειλεί την θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές το φαινόμενο προκαλείται από βιομηχανική ρύπανση και ανθρώπινα σκουπίδια σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού.

«Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτή την καταστροφική βλέννα, ξεκινώντας από τον Μαρμαρά. Αλλά φοβάμαι μήπως εξαπλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εάν μπει εκεί και συγχρόνως μένει και στον Μαρμαρά, τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να το λύσουμε χωρίς καθυστέρηση. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής» είχε αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν πως η βλέννα δεν θα φύγει εύκολα από τη θάλασσα του Μαρμαρά καθώς έχει πιάσει και τον βυθό, την ώρα που η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συνθήκη για το Κλίμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook