Οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών σημειώθηκαν στη Γερμανία όπου επικρατεί το χάος.

Σοκαρισμένη δηλώνει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τις φονικές πλημμύρες που πλήττουν τη δυτική Γερμανία, κυρίως τα κρατίδια Ρηνανία-Παλατινάτο και βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ευχαρίστησε τα σωστικά συνεργεία για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους να απεγκλωβίσουν πολίτες.

Στους 49 φτάνουν οι επιβεβαιώμενοι θάνατοι στη δυτική Γερμανία, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις να έχουν προκαλέσει υπερχείλιση ποταμών,ενώ τα νερά και οι λάσπες θάβουν σπίτια και αυτοκίνητα. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει, ακόμη, δραματικά υψηλός.

Οι διασώστες δίνουν τιτάνια μάχη για να ανασύρουν τους ανθρώπους που καταπλακώθηκαν από τα χαλάσματα και τις λάσπες.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Στο Βέλγιο, έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις φονικές πλημμύρες, ενώ ανεπηρέαστες δεν έχουν μείνει και γειτονικές χώρες.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Γαλλία για τέσσερα διαμερίσματα, τα οποία έπλητταν, επί ένα δίμηνο, ισχυρές βροχοπτώσεις. Για αυτά τα μέρη εκφράζεται ανησυχία σε περίπτωση ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Ολλανδία καλούνται από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο το δυνατόν συντομότερα για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, καθώς οι ποταμοί της περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα της υπερχείλισης. Πολλές πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Μεύση, στην επαρχία Λίμπουργκ, προέτρεψαν του κατοίκους τους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πλημμυρήσουν τα σπίτια τους εντός των επόμενων ωρών.

Η στάθμη των υδάτων στον Μεύση και τον Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας εκείνη που οδήγησε στις μεγάλες πλημμύρες του 1993 και του 1995.

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα μας», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας, Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, κατά την επίσκεψή στην πόλη Αλτένα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στη δυτική Γερμανία είναι δραματική. Χθες το βράδυ, όπως είπε ο Λάσερ, ένας 46χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί. Ο πυροσβέστης ήταν οικογενειάρχης και υπέστη πέθανε από καρδιακή προσβολή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου.

Στο μεταξύ, στους 49 έχουν φθάσει οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για «δεκάδες αγνοούμενους».

Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων στο βόρειο τμήμα της Ρηνανίας-Παλατινάτου, έχουν πέσει έως και 148 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο. Εν μέσω καλοκαιριού, αυτό είναι «ένα νέο φαινόμενο»« δήλωσε η υπουργός Άννα Σπίγκελ από το κόμμα των Πρασίνων.

Τουλάχιστον 200.000 άτομα στη δυτική Γερμανία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Westnetz, τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι σε Ρηνανία-Βεστφαλία και Ρηνανία-Παλατινάτο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook