Κλιμακώνεται η βία στο Αφγανιστάν παρά τις δεσμεύσεις των Ταλιμπάν για ειρήνη.

Εκκενώνουν τις πρεσβείες τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί  στη Καμπούλ μετά την κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.

«Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Την ίδια ώρα η πρεσβεία των ΗΠΑ, μεταδίδει ότι έχει ξεσπάσει φωτιά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ  και παράλληλα καλούν τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς η κατάσταση αλλάζει επικίνδυνα,  να βρούν ένα ασφαλές σημείο.

Την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν φτάσει ήδη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ αξιωματούχοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Πληροφορίες λένε ότι έχει μεταφερθεί σε γειτονικά κράτη, πιθανότατα στο Τατζικιστάν.

Πληροφορίες λένε ότι και ο αντιπρόεδρος, Αμρουλάχ Σάλεχ επίσης αποχώρησε.

Η κυβέρνηση πάντως, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση με τους Ταλιμπάν, ουσιαστικά παραδίδοντας τη χώρα στα χέρια των ισλαμιστών σε περίπου δέκα ημέρες.

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου σήμερα, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.


Με Σινούκ απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία με ελικόπτερο Σινούκ. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας.

Η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Η Σουηδία θα απομακρύνει, επίσης, όλο το προσωπικό της πρεσβείας της από την Καμπούλ σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio, επικαλούμενο πηγές.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός στρατός στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M στην Καμπούλ με 30 αλεξιπτωτιστές σε καθένα εξ αυτών, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών βοηθών τους, έγραψε η Bild am Sonntag.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πηγές που δεν προσδιορίζει, οι οποίες λένε πως τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, πιθανόν στην πρωτεύουσα Ουζμπεκιστάν Τασκένδη για τη μετέπειτα πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως μια αποστολή για την επιχείρηση εκκένωσης προετοιμαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το δημοσίευμα.

Στην ίδια κατεύθυνση, ασφαλούς δηλαδή απομάκρυνσης των διπλωματών τους και εκκένωσης των πρεσβειών τους κινούνται τόσο η Βρετανία, όσο και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook