Μάχη για τη διαδοχή στην Καγκελαρία δίνουν ο Άρμιν Λάσετ του CDU/CSU και ο Όλαφ Σολτς του SPD καθώς οι γερμανικές εκλογές εξελίσσονται σε θρίλερ.

Σε 1,7 μονάδες αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η διαφορά του Όλαφ Σολτς έναντι του Άρμιν Λάσετ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δικτύων της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF, Σολτς και Λάσετ δίνουν μάχη με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών να προηγείται έναντι των Χριστιανοδημοκρατών.

Όσο περνάει ο χρόνος και προσμετράται η επιστολική ψήφος τα ποσοστά του SPD αυξάνονται και ενισχύεται το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Φωτεινός Σηματοδότης», όπως αποκαλείται με βάση τα χρώματα των κομμάτων που θα συμμετέχουν, δηλαδή  Κόκκινο για τους Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινο για τους Πράσινους και κίτρινο για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Χαρακτηριστικά, με βάση τα μέχρι αποτελέσματα του δικτύου «ARD», το κόμμα SPD του Σόλτς  προηγείται με 25,9% έναντι του CDU του Λάσετ  με 24,2%.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εδρών αυτό μεταφράζεται ως εξής:

Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 205 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες 195 έδρες .
Αν δεν μεταβληθεί το αποτέλεσμα, τότε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 2002.

Έπονται οι Πράσινοι, με ποσοστό 13,8%, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών ( FDP) με 11,7%, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με ποσοστό 10,9% και το κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 5%.

Αρχικά το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου λίγες ώρες μετά τ κλείσιμο της κάλπης προβάδισμα μιας μονάδας είχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) και ο Ολαφ Σόλτς.

Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 25,5% έναντι 24,5% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων εκλογές στη Γερμανία. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,0%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,7% και η Αριστερά (Die Linke) με το οριακό 5%.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποσύρεται, με τον Άρμιν Λάσετ του CDU/CSU και τον Όλαφ Σολτς του SPD να δίνουν «μάχη» για τη διαδοχή στην Καγκελαρία, όπως έδειξαν και τα exit polls αλλά και τα πρώτα  επίσημα αποτελέσματα.

Λόγω του μεγάλου  αριθμού Γερμανών πολιτών που επέλεξαν την επιστολική ψήφο, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται πολύ αργά απόψε, περίπου στις 2 ώρα Ελλάδας, ή ακόμα και το πρωί της Δευτέρας (27.09.2021). Αυτός είναι και ο λόγος, που -προς το παρόν- τα προγνωστικά δεν θεωρούνται απολύτως ασφαλή. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Οριακό είναι αυτή την ώρα το προβάδισμα του Σολτς έναντι του Λάσετ με 25,2% και 24,6%, αντίστοιχα. Στο 14,3% οι Πράσινοι, που δηλώνουν ότι θέλουν να είναι στη νέα κυβέρνηση.

«Έχουμε εντολή διακυβέρνησης» λέει το SPD , ενώ απογοητευμένος εμφανίζεται ο Λάσετ, που «πετυχαίνει» τη χειρότερη επίδοση στα χρονικά για το CDU.

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία αναμένονται δύσκολες συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα, ώστε να καταφέρουν να βρουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, για να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Πράσινοι φαίνεται ότι δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν μεγάλο ποσοστό πολιτών, ενώ ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε από τις συνεχείς αστοχίες του Άρμιν Λάσετ, ούτε από το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ κυβερνάει σχεδόν 16 συνεχή χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα ράπισμα φαίνεται να δέχονται οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς ακόμα και στις τοπικές εκλογές για το κρατίδιο του Βερολίνου φαίνεται να χάνουν την πρώτη θέση, την οποία με ποσοστό 23,5% κερδίζουν οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, τουλάχιστον αριθμητικά και όχι πολιτικά, μπορεί να είναι ο λεγόμενος “φωτεινός σηματοδότης” -δηλαδή “κόκκινο – πράσινο – κίτρινο”- ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, υπό προϋποθέσεις ο μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ο συνασπισμός “Τζαμάικα” ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους και υπό προϋποθέσεις ο λεγόμενος rot-rot-grüne ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσιν

Θρίλερ στις Γερμανικές Εκλογές: Ισοπαλία CDU και SPD δείχνουν τα exit Polls

Έκλεισαν οι κάλπες με τα exit polls να δείχνουν ότι θα ζήσουμε ένα θρίλερ για την ανάδειξη του νικητή της ψηφοφορίας και την ανάδειξη της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Στις 18:00 το απόγευμα – ώρα κεντρικής Ευρώπης – οι κάλπες έκλεισαν και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου δύο ώρες αργότερα, ωστόσο τα πρώτα Exit Polls δεν δίνουν προβάδισμα αλλά, ισοπαλία μεταξύ CDU KAI SPD.

Αναλυτικά:

CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση): 25%

SPD (Σοσιλαδημοκράτες): 25%

GRÜNE (Πράσινοι): 15%

AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)  (Ακροδεξιά ): 11%

FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες  ): 11%

DIE LINKE (Αριστερά): 5%

Άλλα κόμματα: 8%

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώνονται οι γερμανικές εκλογές, με τους αναλυτές να μιλούν για την πιο αμφίρροπη εκλογική μάχη των τελευταίων 15 ετών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο η συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των πολιτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, περίπου το 40% των πολιτών, έχει επιλέξει την επιστολική ψήφο, ανάμεσα τους και η Ανγκέλα Μέρκελ.

Οι 506 βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας διεκδικούν την επανεκλογή τους

Γερμανικές εκλογές: Τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook