Σε ηλικία 84 ετών πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού, ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Κόλιν Πάουελ πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του σε ανάρτησή της στα social media.

«Ο Στρατηγός Colin L. Powell, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου πέθανε σήμερα το πρωί από επιπλοκές του Covid 19. Χάσαμε έναν αξιόλογο και αξιαγάπητο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν μεγάλο Αμερικανό», έγραψε η οικογένειά του σημειώνοντας ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

O Κόλιν  Πάουελ ήταν ένας επαγγελματίας στρατιωτικός ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τον πόλεμο του Βιετνάμ και έγινε ο πρώτος στην ιστορία μαύρος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο τέλος της θητείας του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου έγινε επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Η δημοτικότητά του ανέβηκε στα ύψη μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και κάποιοι έλεγαν ότι θα μπορούσε να γίνει και ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όμως, υπέστη πλήγμα στην δημοφιλία του όταν παρουσίασε παραποιημένα στοιχεία στον ΟΗΕ για να υπερασπιστεί τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Kόλιν Πάουελ ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν. Άφησε το στίγμα του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ο Κόλιν Πάουελ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1937, σε μία φτωχή συνοικία του Χάρλεμ.

Το φτωχό παιδί τζαμαϊκανής οικογένειας μεταναστών, είχε μία λαμπρή στρατιωτική καριέρα 35 ετών. Η θέληση και η πειθαρχία του τον οδήγησαν στο ανώτατο σκαλί της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Τζορτζ Μπους για Κόλιν Πάουελ: Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στις συμβουλές και την εμπειρία του

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του στην οικογένεια του Κόλιν Πάουελ.

«Η Λόρα και εγώ είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για το θάνατο του Κόλιν Πάουελ. Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στις συμβουλές και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ. Διετέλεσε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας μου, αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής άμυνας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν. Ήταν ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και το πιο σημαντικό, ο Κόλιν ήταν οικογενειάρχης και φίλος», αναφέρει ο Τζορτζ Μπους σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook