Μια νεότερη μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού που ίσως βοηθά τον ιό να αντιπαρέρχεται την ανοσοποιητική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, η μετάλλαξη που έχει λάβει την κωδική ονομασία Ε484Κ εντοπίστηκε σε 11 δείγματα από τα συνολικά 200.000 που υποβλήθηκαν σε ανάλυση γονιδιακής αλληλουχίας.

Πρόκειται για μετάλλαξη που υπάρχει επίσης στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για ανησυχητική εξέλιξη, καθώς η μετάλλαξη ίσως έχει την ικανότητα να μην επηρεάζεται από τα αντισώματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό θα μπορούσαν να προσβληθούν ξανά. Επίσης, οι επιστήμονες συνεχίζουν τις αναλύσεις για να διαπιστώσουν το βαθμό προστασίας του οργανισμού έναντι αυτών των μεταλλάξεων από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Εν τω μεταξύ, εργαστηριακά τεστ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δείχνουν ότι μία δόση του εμβολίου της Pfizer αντιμετωπίζει μεν το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά δε δημιουργεί επαρκή αντισώματα στους πολίτες άνω των 80 ετών για να καταπολεμήσουν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Μόνο με τη χορήγηση δεύτερης δόσης τρεις εβδομάδες αργότερα ο οργανισμός παρήγαγε επαρκή ποσότητα αντισωμάτων κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Πάντως το τεστ έγινε σε μικρό δείγμα, μόλις 26 πολιτών, εκ των οποίων οι 15 ήταν άνω των 80 ετών.

Του Θανάση Γκαβού από το ΣΚΑΙ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook