Για το lockdown των ανεμβολίαστων που ισχύει πλέον στην Αυστρία, μίλησε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας, γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και γιατρός, Όλγα Σαραντοπούλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως εξήγησε, όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει τις τελευταίες 18 ημέρες, επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για τα αναγκαία του καθημερινού βίου, δηλαδή προκειμένου να μεταβούν σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, γιατρούς και δημόσιες υπηρεσίες όταν δεν μπορούν να αναβάλλουν το ραντεβού.

Επίσης, μπορoύν να μεταβούν στην εκκλησία, και να κάνουν επισκέψεις για φροντίδα άλλων ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, ή για την περίθαλψη κατοικίδιων ζώων, έχοντας αρνητικό rapid test.

«Ο ανεμβολίαστος δεν μπορεί να φάει έξω, ούτε εκτός του μαγαζιού να στέκεται έξω και να να φάει ένα σάντουιτς ή να πει έναν καφέ στα όρθια. Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γυμναστήρια και κομμωτήρια. Μπορεί να βγει για μια απλή βόλτα ή για φυσική άσκηση, αλλά χωρίς να συναντηθεί με άλλους ανθρώπους πέρα από στενούς συγγενείς», επεσήμανε η κυρία Σαραντοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους, στα καταστήματα, καθώς πολλοί αστυνομικοί ελέγχουν τα σχετικά πιστοποιητικά, τα οποία οφείλουν να τα τσεκάρουν και οι καταστηματάρχες. Διαφορετικά, τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όποιος παραβιάζει τους νέους κανονισμούς καταβάλει πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ εάν κάποιος αρνηθεί τον έλεγχο πληρώνει πρόστιμο 1.450 ευρώ.

«Το κάνουν για να μην υπάρξει κανένας που θα αρνηθεί τον έλεγχο. Είναι αυστηρά τα μέτρα και δυστυχώς διαχωρίζουν την κοινωνία, ακόμη και φίλους μεταξύ τους. Υπάρχουν παρέες στις οποίες οι μισοί είναι εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί δεν θέλουν», τόνισε η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Όπως είπε υπάρχουν και στην Αυστρία αντιδράσεις για το εμβόλιο, καθώς περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ποσοστό 40% του πληθυσμού, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από επιχειρήσεις και καταστήματα επειδή χάνουν πελάτες. Εξέφρασε την άποψη ότι «ο καθένας αντιδρά διαφορετικά όταν σε πιέζουν να κάνεις κάτι. Η προσέγγιση παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Πολλές φορές το να θες να επιβάλλεις κάτι, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι στην Αυστρία βρίσκονται 10.000 Έλληνες οι οποίοι πέρασαν δύσκολα ψυχολογικά, ειδικά οι νέοι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με το lockdown. «Τα κρούσματα σε ημερήσια βάση έχουν ανέβει σε 10.000 – 11.000 και περίπου 40 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους, για αυτό ελήφθησαν τα συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε η κυρία Σαραντοπούλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook