Ο ΟΑΣΕ επιβεβαιώνει «πολλαπλά περιστατικά» βομβαρδισμών με όλμους στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Βομβαρδισμοί ακούστηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντόνετσκ και του χωριού Elenovka στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά, όσο και από ποια πλευρά προέρχονται.

Επίσης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του, επιβεβαιώνει «πολλαπλά περιστατικά» βομβαρδισμών με όλμους στην περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, και αναφέρθηκε σε «τεράστια δυναμικό πυρός από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ για «απροκάλυπτη επικοινωνιακή επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα δώσει στην Δύση τις απαντήσεις του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας».

Νωρίτερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε ανακοίνωση εκπροσώπων της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Παράλληλα η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…) Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι έβαλαν στόχους τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ακόμα ότι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία εκτόξευσαν οβίδες σε χωριό της περιοχής Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες έπληξαν παιδικό σταθμό, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook