Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ουκρανία με μπαράζ βομβαρδισμών στο Ντονέτσκ.

Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται από τα ξημερώματα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντανιέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Προχθές Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Η επιστράτευση Ρωσόφωνων αυτονομιστών είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές δύο στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι στιγμής ενώ τέσσερις έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς.

Μισθοφόροι έχουν φθάσει στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες, με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ανακοινώσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.

Καταδικάζει τους βομβαρδισμούς η ΕΕ

Η ΕΕ από τη μεριά της καταδικάζει τη χρήση βαρέως οπλισμού και τον βομβαρδισμό αδιακρίτως και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Η μαζική συγκέντρωση δυνάμεων από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει πολύ ανησυχητική. Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει με μια ουσιαστική απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας», τονίζει με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή η κλιμάκωση επιδεινώνεται τώρα από την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΕ καταδικάζει τη χρήση βαρέος οπλισμού και τον βομβαρδισμό αδιακρίτως περιοχών όπου ζουν άμαχοι, που συνιστούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Επικροτούμε τη στάση της Ουκρανίας για αυτοσυγκράτηση ενόψει των συνεχιζόμενων προκλήσεων και των προσπαθειών για αποσταθεροποίηση. Υποστηρίζουμε την πρόταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ για σύγκληση έκτακτης συνόδου της Τριμερούς Ομάδας Επαφής (ΤΟΕ) προκειμένου να εκτονωθούν οι τρέχουσες εντάσεις και καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στην ΤΟΕ να συμμετάσχουν σε αυτή την τόσο αναγκαία προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης με διπλωματικά μέσα», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η ΕΕ ανησυχεί εξαιρετικά ότι στημένα γεγονότα, όπως αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση», και ότι «η ΕΕ είναι μάρτυρας εντατικοποίησης των προσπαθειών χειραγώγησης πληροφοριών για την υποστήριξη τέτοιων στόχων». Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ εκφράζει την υποστήριξή της στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ, οι παρατηρητές της οποίας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. «Πρέπει να επιτραπεί σε αυτήν την αποστολή να εκτελέσει πλήρως την εντολή της χωρίς περιορισμούς στις δραστηριότητές της με ελεύθερη κυκλοφορία προς όφελος της ασφάλειας του λαού στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η ΕΕ δεν βλέπει έδαφος για τους ισχυρισμούς που προέρχονται από τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ για πιθανή ουκρανική επίθεση. Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο, διπλωματία, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση».

«Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως αντίδραση, συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους».
»Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook