Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λανρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα

Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός, αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν απάντησε, είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα
Στις δηλώσεις του ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

Η συνάντηση  του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας  Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα έγινε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε η Μόσχα και επιβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης.

Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη, είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. “Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί”.

“Θέσαμε, συνέχισε, το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία”.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι “εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες”.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τη συνάντηση:

Μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε δύο ώρες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν ξεχωριστά δηλώσεις:

«Ανθρωπιστική τραγωδία» η Μαριούπολη είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα

«Δεν ήταν εύκολο αλλά κατάφερε να διευκολύνει τις διμερείς επαφές από την πρώτη ημέρα της σύρραξης. Αυτή η συζήτηση ήταν και εύκολη και δύσκολη μαζί. Εύκολη γιατί ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε τις παραδοσιακές του ρητορίες για την Ουκρανία. Και δύσκολη γιατί έκανα ότι ήταν δυνατό για να βρω μια λύση για αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία. Η πιο απελπιστική κατάσταση γίνεται στη Μαριούπολη. Η πόλη βομβαρδίζεται από αέρως. Βάλλεται από το πυροβολικό και ήρθα εδώ με έναν σκοπό ανθρωπιστικό. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μέσα και έξω από τη Μαριούπολη. Για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή όπου βασιλεύει ο φόβος. Και έναν διάδρομο για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Λαβρόφ δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε αυτό το θέμα, αλλά θα επικοινωνήσει με τη Ρωσία για αυτό.

Δεν κάναμε πρόοδο σε αυτό το θέμα, πρεπει να ληφθούν αποφάσεις από άλλους στη Ρωσία για να βρούμε μια λύση στην ανθρωπιστική κρίση. Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις.»

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ μεταξύ άλλων:

Διαπιστώσαμε ότι τακτικά η άλλη πλευρά υποβάλλει τα ίδια αιτήματα. Ξέρουμε ότι γίνονται συζητήσεις στη Λευκορωσία γι’ αυτά τα θέματα. Και επιβεβαιώσαμε με τη συνάντησή μας σήμερα ότι δεν έχουν εναλλακτικές. Ξαναείπαμε ότι δυστυχώς, επανειλημμένα, οι εθνικιστές έχουν χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ξέρουμε την τακτική τους και την προπαγάνδα στα δυτικά ΜΜΕ, αλλά επιβεβαιώνω ότι η ρωσική πλευρά έχει προτείνει να ανοίγουν όσο χρειάζονται διάδρομοι διαφυγής, πράγμα που εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές και λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και τις συντομότερες και αποτελεσματικότερες οδούς διαφυγής. Η ρωσική πλευρά στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία έχει προτείνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και η ουκρανική πλευρά πήρε τις προτάσεις μας στο Κίεβο και είπε ότι θα απαντήσει εγγράφως, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δύο χωρών και να είμαστε αποτελεσματικοί στον ανθρωπιστικό τομέα.

Aναφέρθηκε στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους λέγοντας ότι η ρωσική πλευρά ανοίγει διαδρόμους διαφυγής όπου χρειάζεται. Το αν θα λειτουργήσουν εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολλές συγκεκριμένες προτάσεις, η πλευρά του Κιέβου, τις πήρε να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο, συνέχισε ο Λαβρόφ, διαμηνύοντας ότι ο εξοπλισμός των Ουκρανών από τη Δύση είναι πολύ επικίνδυνος. «Θέλουμε να σταματήσει η πολιτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το χθεσινό ρωσικό χτύπημα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη, ανέφερε ότι πως «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για φριχτές ενέργειες που δήθεν έκαναν οι ρωσικές δυνάμεις». «Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε καταληφθεί από Ουκρανούς εθνικιστές, τις δυνάμεις του Αζόφ, και χρησιμοποιούσαν τις μητέρες σαν ανθρώπινη ασπίδα», ισχυρίστηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ,
Υποστήριξε, μάλιστα, πως «η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα αντιρωσικό φερέφωνο».

Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα αντιρωσικό κράτος εδώ και πολλά χρόνια. Έγινε ένα πειραματόζωο και όταν το ΝΑΤΟ άρχισε να απαιτεί να ενταχθεί στον συνασπισμό και νατοϊκές βάσεις δημιουργήθηκαν και ανακαλύψαμε ότι υπήρξαν εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων μυστικά που ούτε ο λαός δεν το γνώριζε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επιστήσει την προσοχή της Δύσης στο γεγονός ότι η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα αντιρωσικό φερέφωνο, το οποίο μας αφήνει άναυδους και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι εκφράζουν τις δυτικές αξίες αυτά που έχει πει επανειλημμένα η Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Όταν αποφασίστηκαν οι εκλογές δεν υπήρχε καμία απειλή, αλλά μετά αποφάσισαν να κάνουν πειράματα και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εντάξει την Ουκρανία και θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν πυραύλους και να απειλήσουν τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το αίτημα Ζελένσκι για συνάντηση με τον Πούτιν ο Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική πλευρά συμφωνεί, αρκεί να υπάρχει βάση συζήτησης. « Δέστε τι έγινε με το Μινσκ. Επετεύχθη όντως μια συμφωνία, αλλά η ουκρανική πλευρά κωλυσιεργούσε. Μέχρι και το 2018 το Κίεβο έλεγε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία και κάθε φορά έκανε τα αντίθετα. Όλα αυτά είναι για το θεαθήναι. Οι Αμερικανοί, οι Πολωνοί, οι Τούρκοι έχουν εμπλακεί. Αλλά εγώ εξήγησα ότι το μόνο στο οποίο αποσκοπούν οι συναντήσεις είναι να αντικαταστήσουν τις αποφάσεις για φούσκες για τα ΜΜΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook