Με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν το πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επίθεση που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Έχω ένα όνειρο , είπε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη να προστατευθούν οι ουρανοί μας. «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία;
«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι παρουσίασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας λέγοντας ότι οι συνάδελφοί της στο Κογκρέσο τρέφουν «μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό και εκτίμηση για τη θαρραλέα ηγεσία σας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η χώρα του δεν πολεμά μόνο για να υπερασπιστεί τα εδάφη της από τους ρώσους εισβολείς αλλά για να υπερασπιστεί και τις αξίες της.

«Κάθε μέρα, εδώ και 3 εβδομάδες, η Οδησσός, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη δέχεται επιθέσεις από εδάφους και αέρος, έχουμε βληθεί με πάνω από 1.000 πυραύλους και όλα αυτά έχουν να τα ζήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε και ζήτησε για ακόμα μια φορά να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την χώρα του. Ζήτησε επίσης, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροπλάνα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Έχω ένα όνειρο, τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη να προστατευθούν οι ουρανοί μας. «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία; Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά αν αυτό είναι πάρα πολύ να σας το ζητήσουμε, ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πυραυλικές συστοιχίες και αεροπλάνα μαχητικά , που θα βοηθήσουν να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις και κατά των ευρωπαίων.»

Η Ουκρανία ευχαριστεί τις ΗΠΑ για όσα έκανε η κυβέρνηση και ο λαός σας για την εκπαίδευση του στρατού μας για τα πυρομαχικά. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν για όσα έχει κάνει για εμάς. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, ως εγκληματίες πολέμου. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσω την ρωσική στρατιωτική μηχανή. Προτείνουμε οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ να αφορούν όλους όσοι έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους. Από εκείνους που παίρνουν αποφάσεις έως τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν έχετε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Ρωσία να φύγουν από εκεί γιατί τα χρήματα που βγάζουν είναι βαμμένα με αίμα. Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διακόπτοντας την ομιλία του προέβαλλε ένα βίντεο με το πως ήταν η χώρα του πριν την ρωσική εισβολή και πως είναι σήμερα. Ένα βίντεο μαχαιριά στην καρδιά. Το βίντεο έκλεισε με το μήνυμα «κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία».

«Σήμερα δεν αρκεί να είναι κάποιος ηγέτης του ΝΑΤΟ ή της Δύσης αλλά να είσαι ηγέτης του κόσμου και χρειάζεσαι ειρήνη. Πρέπει να είσαι γενναίος και έτοιμος να δώσεις την ζωή σου για τις ανθρώπινες αξίες για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ανεξαρτησία. Να πεθάνεις γι’ αυτό που εσύ ονειρεύεσαι για την χώρα σου και όχι γι’ αυτό που ονειρεύεται ο γείτονας», είπε συνεχίζοντας.

Και πρόσθεσε: «Είμαι σχεδόν 45. Πόσο χρονών μπορώ να γίνω όταν βλέπω ότι ήδη υπάρχουν 100 νεκρά παιδιά από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία; Πως να ζήσω άλλη μια ημέρα; Είναι ο ρόλος μου να ζήσω σαν ηγέτης των Ουκρανών. Εύχομαι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ορθώσει το ανάστημά του για να γίνει ο ηγέτης του κόσμου και της ειρήνης. Σας χαιρετώ. Δόξα στην Ουκρανία».

«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία»

«Το Κογκρέσο παραμένει ακλόνητο στη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζει τη βάρβαρη και διαβολική επιθετικότητα του Πούτιν και να εγκρίνει νομοθεσίες για να παραλύσει και να απομονώσει τη ρωσική οικονομία καθώς και να παράσχει ανθρωπιστική, ασφάλεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφεραν σε επιστολή τους προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook