«Mπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό, είπε σε νέο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελέμσκι .

Η στροφή των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, για την κατάκτηση του Ντονμπάς, θεωρείται από τους ξένους αναλυτές ως η κορύφωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ντονμπάς είναι περιοχή στην ανατολική Ουκρανία μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Παράλληλα η Μόσχα σφυροκοπά τη Μαριούπολη, την πόλη –λιμάνι στρατηγικής σημασίας, που συνεχίζει να αντιστέκεται παρά την αδιάκοπη πολιορκία και το στραγγαλισμό που υφίσταται εδώ και εβδομάδες.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία ανέμενε έτσι κι αλλιώς το Κίεβο, λέγοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση». Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου» και κάλεσε τις δυνάμεις της χώρας να αντισταθούν.

Θα αντέξουμε

Ο Άντριι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε βέβαιος ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν και τη νέα ρωσική επίθεση, που επικεντρώνεται στο Ντονμπάς.
«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ ισχυρός», δήλωσε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

Πόλεις και κωμοπόλεις στην ανατολική Ουκρανία βομβαρδίστηκαν χθες καθώς η Ρωσία ενίσχυσε την ολική της επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς χθες το βράδυ. Μετά από εβδομάδες που οι επιθέσεις και οι προσπάθειες κατάληψης του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων απέτυχαν, οι διοικητές του Πούτιν επικεντρώνονται τώρα εκ νέου στις προσπάθειές τους στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, μαζί με άλλες περιοχές της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, σε αυτό που ο Ουκρανός πρόεδρος ονόμασε χθες ως τη «Μάχη της Ντονμπάς».

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και κανάλια Telegram ανέφεραν μια σειρά εκρήξεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην περιοχή του Ντόνετσκ, με βομβαρδισμούς στη Μαρίνκα, στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ όλο το βράδυ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook