Δεν έχουμε εχθρικές προθέσεις προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν «πραγματικούς λόγους» για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Όπως είπε ο Γκρούσκο «θα χρειαστεί να λάβουμε επαρκή προληπτικά μέτρα, που θα διασφαλίσουν την αποτροπή… η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει». Δεν απέφυγε να περιγράψει και πώς βλέπει την απειλή από την απόφαση του Ελσίνκι: «Αν οι Φινλανδοί θέλουν να καταστρέψουν ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού μας, εάν χτυπήσουν την Αγία Πετρούπολη, αυτό απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη τη Φινλανδία ως κράτος» διαμήνυσε ο Γκρούσκο.

Οι διεργασίας στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας να κορυφώνονται σήμερα, καθώς το απόγευμα θα υπάρξουν δηλώσεις για την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμφώνου.

Οι αιτήσεις των δύο χωρών για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ αναμένεται να κατατεθούν εντός της εβδομάδας, ενώ οι εκτιμήσεις για τη στάση της Τουρκίας, είναι ότι τελικά η Άγκυρα θα υποχωρήσει και δεν θα επιμείνει στην αντίθεση που εξέφρασε η ηγεσία της το τελευταίο διήμερο για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, θεωρώντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ, προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι στη Σουηδία υπάρχουν εστίες τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στην αντίδραση της Μόσχας και είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που έκανε χθες Σάββατο ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να καθησυχάσει τρόπον τινά το Κρεμλίνο για τις διαθέσεις του Ελσίνκι. «Η συζήτηση ήταν ξεκάθαρη και ευθεία και διεξήχθη χωρίς επιθετικότητα» δήλωσε ο Νιινίστο.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ξεκαθάρισε και πάλι ότι είναι λάθος της Φινλανδίας που εγκαταλείπει την ουδετερότητα, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της χώρας και ότι αυτή η εξέλιξη θα επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις.

Το θέμα που ανακύπτει τώρα είναι πως θα αντιδράσει πιθανότατα η Ρωσία στο μεσοδιάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία, που μπορεί να πάρει και ένα έτος, αλλά και μετά με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο έδαφος της Φινλανδίας.

Η συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Φινλανδίας είναι σχεδόν στα 1300 χιλιόμετρα και αυτό σημαίνει ότι οι φόβοι εκατέρωθεν και η διατήρηση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές περνάνε σε νέο, ίσως άκρως επικίνδυνο επίπεδο.

Προς το παρόν στη Δύση δεν περιμένουν σοβαρές στρατιωτικές κινήσεις από τη Μόσχα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είναι απασχολημένες στο μέτωπο της Ουκρανίας. Εκτιμούν ότι τα αντίποινα της Ρωσίας προς την Φινλανδία θα περιοριστούν στο διπλωματικό επίπεδο και ίσως στην επέκταση των μέτρων για την ενέργεια – το Κρεμλίνο διέκοψε την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία από το Σάββατο και ίσως κάνει το ίδιο και για το φυσικό αέριο.

Τι συνεπάγεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ;

Ο λόγος που οι περισσότερες χώρες εντάσσονται στο ΝΑΤΟ είναι λόγω του Άρθρου 5 της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού συμφώνου, το οποίο ορίζει ότι όλα τα υπογράφοντα μέρη θεωρούν την επίθεση σε έναν ως επίθεση εναντίον όλων.

Το Άρθρο 5 ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας από τότε που ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949 ως αντίβαρο στη Σοβιετική Ένωση.

Ο στόχος της συνθήκης, και συγκεκριμένα του άρθρου 5, ήταν να αποτρέψει τους Σοβιετικούς να επιτεθούν σε φιλελεύθερες δημοκρατίες που δεν είχαν στρατιωτική δύναμη. Το άρθρο 5 εγγυάται ότι οι πόροι ολόκληρης της συμμαχίας – συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου στρατού των ΗΠΑ – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία οποιουδήποτε κράτους μέλους, όπως οι μικρότερες χώρες που θα ήταν ανυπεράσπιστες χωρίς τους συμμάχους τους. Η Ισλανδία, για παράδειγμα, δεν έχει μόνιμο στρατό.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ μιλώντας στο CNN είπε ότι δεν βλέπει να χτίζονται νέες μεγάλες στρατιωτικές βάσεις σε καμία από τις δύο χώρες εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Εκτιμά ότι η ένταξη στη συμμαχία πιθανότατα θα σήμαινε περισσότερη κοινή στρατιωτική εκπαίδευση και σχεδιασμό μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας και των 30 σημερινών μελών του ΝΑΤΟ. Οι σουηδικές και οι φινλανδικές δυνάμεις θα μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν σε άλλες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές στις χώρες της Βαλτικής, όπου πολλές βάσεις διαθέτουν πολυεθνικά στρατεύματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook