Ο πρόεδρος Σούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Sanna Marin έκαναν την επίσημη ανακοίνωση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή ότι η σκανδιναβική χώρα προτίθεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της 30μελούς Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Σούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Sanna Marin έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι.

Ο Φινλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της χώρας.
«Μια προστατευμένη Φινλανδία γεννιέται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», σημείωσε ο Νιινίστο.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, όπως σημειώνει το AP.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Για γρήγορες διαδικασίες ένταξης έκαναν λόγο μια σειρά ΥΠΕΞ

H Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μια ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης θα έκανε «πολύ ισχυρότερο» το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο έχει «προετοιμάσει τα πάντα» για μια ταχεία ενσωμάτωση των δύο χωρών. «Θα πρέπει να θεμελιώσουμε την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών», είπε ακόμη, με το βλέμμα και στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν τα δύο εν δυνάμει νέα μέλη.

Να σημειώσουμε ότι στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μήνυμα υπέρ γρήγορων διαδικασιών έστειλε και ο Καναδάς, με την ΥΠΕΞ της χώρας, Μέλανι Τζολί, να δηλώνει: «Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εντός εβδομάδων».

Τι στάση θα κρατήσει η Τουρκία;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπειτα από τις δηλώσεις την Παρασκευή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, έσπευσε αργότερα να τονίσει πως η Άγκυρα δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

Η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook