Η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, προκειμένου να εγκριθεί η αίτησή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Σουηδία έκανε …βαρκάδα με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον η οποία φέρεται να του είπε: – «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όσα λέει η Τουρκία».

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υποστήριξε ότι η Σουηδία κινείται για ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας και στη κατεύθυνση αυτή άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά την μελλοντική κατάστασή της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ που εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα ζητήματα θα επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, και η Σουηδία με την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό» σημείωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.
Πάντως, δεν έδωσε ένα σαφές χρονικό όριο, είτε δηλαδή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 28 Ιουνίου στην Ισπανία, είτε τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία στις 11 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο υποψήφιες χώρες, Σουηδία και Φινλανδία, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Από την πλευρά της η Άντερσον δήλωσε ότι η χώρα της «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας», όπως και τις αντιρρήσεις της Άγκυρας που αφορούν ζητήματα ασφάλειας. «Φιλοδοξία μας», είπε, «είναι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία, αλλά και την Φινλανδία, σε αλλαγή στάσης σε σχέση με τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook