Πέθανε ο Ντίμης Κρίτσας, ο σχεδιαστής που έντυσε γαλαζοαίματες, διεθνείς σταρ και σχεδίασε το νυφικό της Καρέζη

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας, έντυσε κι κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου εκτός από την Τζένη Καρέζη, όπως την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Έλλη Λαμπέτη, τη Βούλα Ζουμπουλάκη, τη Ρίτα Μυράτ, τη Βάσω Μανωλίδου, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τη Ζωή Λάσκαρη και την εξαδέλφη του Μελίνα Μερκούρη
Ο Ντίμης Κρίτσας υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σχεδιαστές μόδας, με μακρόχρονη καριέρα που ξεπερνά τις πέντε δεκαετίες και διεθνή αναγνώριση.
Ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας έφυγε από τη ζωή, με την είδηση του θανάτου του, να κάνει γνωστή με ανάρτησή της στα social media, το βράδυ της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου η δημοσιογράφος Νατάσα Ράγιου, η οποία τον αποχαιρέτησε γράφοντας: «Αντίο άρχοντα».
Τον Ντίμη Κρίτσα αποχαιρέτησε και η εφημερίδα Πελοπόννησος, στην οποία αρθρογραφούσε για θέματα μόδας, αναφέροντας ότι ήταν 102 ετών.
Δείτε την ανάρτηση
Δημοσίευμα της Espressο ανέφερε ότι ο σχεδιαστής μόδας το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι, έχοντας στο πλευρό του την οικονόμο του. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεγάλο παράπονο του γνωστού σχεδιαστή μόδας ήταν ότι πολλοί φίλοι τον είχαν ξεχάσει.
Η συμβολή του στην ελληνική υψηλή ραπτική τον καθιστά έναν από τους πλέον σεβαστούς και αναγνωρισμένους δημιουργούς του χώρου.
Η αρχή της πορείας του
Ο Ντίμης Κρίτσας ξεκίνησε να εργάζεται στη μόδα από νεαρή ηλικία, αποκτώντας εμπειρία σε ατελιέ και εταιρείες ένδυσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σύντομα ξεχώρισε για την κομψότητα και την ποιότητα των σχεδίων του, κερδίζοντας τη φήμη ενός δημιουργικού και καινοτόμου σχεδιαστή.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Η οικογένειά του τον προόριζε για σπουδές στη Σορβόννη με στόχο το διπλωματικό σώμα, αλλά τον κέρδισε η μόδα. Τελείωσε την École de Saint Rocque την École du Louvre και την Académie de Coupe κατόπιν δούλεψε με τον Balenciaga και τον Jacques Fath.
To 1954 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου άνοιξε το «Maison de Couture Kritsas» στην οδό Βουκουρεστίου, με πελάτισσες πολλές από τις κομψές Αθηναίες της εποχής. Το 1965 έκανε το άνοιγμά του στο διεθνή χώρο, ξεκινώντας από την Αυστραλία και αμέσως μετά στην Αμερική, όπου η Ελίζαμπεθ Άρντεν αγόρασε όλη τη δουλειά του. Το 1970 δημιούργησε τη δική του «Dimitris Kritsas Incorporated». Εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής, έχει κάνει κοστούμια για τον κινηματογράφο και το θέατρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ορισμός του για την κομψότητα είναι: απλότητα και προσωπικότητα.
Dimis Kritsas and models posing at the Poseidon Temple, Sounion 1961. Photo by Slim Aarons pic.twitter.com/uz5ftXLMQP
— Dr Kalliopi Nikita (@KalliopiNikita) February 19, 2024
Το νυφικό της Τζένη Καρέζη
Ένα από τα πιο διάσημα έργα του ήταν το νυφικό που σχεδίασε για την Τζένη Καρέζη στον γάμο της με τον Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962. Η τελετή έγινε στην Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης και προσέλκυσε χιλιάδες θαυμαστές. Το νυφικό, με αέρινο πέπλο και σατέν γάντια, έμεινε στη μνήμη ως σύμβολο κομψότητας της εποχής. Η συνεργασία του με την Καρέζη δεν περιορίστηκε σε αυτό, καθώς δημιούργησε και κοστούμια για θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές της.
Συνεργασία με προσωπικότητες της ελληνικής σκηνής
Ο ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας, έντυσε κι άλλες κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου εκτός από την Τζένη Καρέζη, όπως την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Έλλη Λαμπέτη, τη Βούλα Ζουμπουλάκη, τη Ρίτα Μυράτ, τη Βάσω Μανωλίδου, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τη Ζωή Λάσκαρη και την εξαδέλφη του Μελίνα Μερκούρη. Η δουλειά του περιλάμβανε κοστούμια για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, ενώ η φήμη του εξαπλώθηκε τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Ντίμη Κρίτσα
Διεθνείς συνεργασίες
Ο Ντίμης Κρίτσας συνεργάστηκε με διεθνείς σταρ όπως οι Ρόμι Σνάιντερ, Λάνα Τέρνερ και Χέντι Λαμάρ, Φρανσουάζ Αρντί και Λίλιαν Γκις όταν πήρε το τιμητικό Όσκαρ.
Στην Νέα Υόρκη, όπου εργάσθηκε με επιτυχία για 25 χρόνια, σχεδίασε φορέματα για πολλές διασημότητες όπως η Πριγκίπισσα του Κεντ της Αγγλίας, η Κριστίνα Χένρι Φορντ, η Σάρλοτ Φορντ Νιάρχος, η Μπάρμπαρα Χάττον, και η Αν Μάργκρετ.
Αυτές οι συνεργασίες ενίσχυσαν το διεθνές του προφίλ και βοήθησαν να καθιερωθεί η ελληνική υψηλή ραπτική σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με την αξεπέραστη αίσθηση στυλ, την επιμονή στην ποιότητα και την κομψότητα των σχεδίων του, ο Κρίτσας άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ελληνική μόδα. Η δουλειά του συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για σχεδιαστές και λάτρεις της μόδας στην Ελλάδα και διεθνώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις