Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη ζωή και στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου παρουσιάζει η εκπομπή «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στην ΕΡΤ1.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα γνωρίσουμε τον Θάνο Μικρούτσικο μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν.

Η έρευνα εστιάζει στις μεγάλες επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη, στη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, στις άγνωστες πτυχές της οικογενειακής του ζωής, αλλά και στο απρόσμενο τέλος του.

Η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά του μιλάνε, για πρώτη φορά όλοι μαζί, φωτίζοντας την πτυχή του στοργικού οικογενειάρχη που επικοινωνούσε με παραμύθια, παιχνίδια, μουσική και επιστολές!

Οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες μας ξεναγούν σε άγνωστα μονοπάτια της ζωής ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του.

Οι μεγάλες επιτυχίες

Η εκπομπή περιγράφει τι συνέβη μετά τον «Σταυρό του Νότου», όταν η φήμη του Θάνου Μικρούτσικου εκτοξεύτηκε. Ξεκίνησε στενή συνεργασία με τον Άλκη Αλκαίο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τη Λίνα Νικολακοπούλου, τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Δημήτρη Μητροπάνο. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα τραγούδια του έφτασαν ώς το Μπρόντγουεϊ.

Διαχρονικές επιτυχίες όπως το «Ερωτικό», που έγινε γνωστή και ως «Πιρόγα», «Η αγάπη είναι ζάλη», η «Ατομική μου ενέργεια», οι «Μικρές νοθείες» τραγουδήθηκαν απ’ όλους και κρύβουν συναρπαστικές ιστορίες.

Μια τέτοια ιστορία είναι η χιλιοτραγουδισμένη «Ρόζα», σε στίχους Αλκαίου, που είχε μείνει στο συρτάρι για πολλά χρόνια, μέχρι να ερμηνευτεί τελικά από τον Μητροπάνο. Το «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» στάθηκε αφορμή για το ξεκίνημα μιας δυνατής φιλίας με τη Χαρούλα Αλεξίου.

Ο περφόμερ

Στα «Πρόσωπα» μιλούν οι στενοί συνεργάτες του. Όπως οι ίδιοι μαρτυρούν, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν αυστηρός, αλλά δίκαιος μαζί τους. Περιγράφουν τις πιο έντονες στιγμές και θυμούνται τις εμφανίσεις του επί σκηνής. Ο Μικρούτσικος ήταν ένας επιβλητικός περφόρμερ.

Πατέρας και φαρσέρ

Η εκπομπή επικεντρώνεται στις προσωπικές του σχέσεις και στην οικογένειά του. Στο σπίτι ήταν ένας στοργικός σύζυγος και πατέρας, ένας δοτικός φίλος, αλλά και ένας μεγάλος φαρσέρ. Οι φάρσες του μνημονεύονται απ’ όλους όσοι τον γνώρισαν. Το ατού του ήταν οι γυναικείες φωνές στο τηλέφωνο. Όταν είχε χρόνο και όρεξη, τις έκανε και αυτοπροσώπως, θυμάται ο αδερφός του, Αντρέας. Μάλιστα, οι φάρσες δεν σταμάτησαν ούτε από τη θέση του υπουργού!

Η πολιτική

Η πρόταση να κατέβει σε εκλόγιμη θέση ήρθε το 1993 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πράγματι, ο Μικρούτσικος εξελέγη και ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού. Για μια τριετία, η μουσική πέρασε σε δεύτερη μοίρα και οι ρυθμοί της καθημερινότητάς του άλλαξαν.

Τα «Πρόσωπα» αποκαλύπτουν ότι όταν παραιτήθηκε, το 1996, οικογένεια και φίλοι τού επεφύλαξαν ένα μεγάλο πάρτι-έκπληξη για να τον «υποδεχτούν» πίσω. Από τότε, μέχρι και το τέλος της ζωής του δεν αποχωρίστηκε πότε ξανά το πιάνο του. Παρέμεινε έντονα πολιτικοποιημένος, όμως μόνο από τη θέση του καλλιτέχνη.

Ολοκλήρωσε την οικογενειακή του ευτυχία αποκτώντας μία κόρη κι έναν γιο με τη δεύτερη γυναίκα του, τη Μαρία Παπαγιάννη. Για τα τέσσερα παιδιά του ήταν πατέρας, πρότυπο, μέντορας, αλλά και διασκεδαστής. Η οικογένεια δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί την κύρια προτεραιότητά του.

Ο μαχητής

Εκφραστικός, δοτικός, πληθωρικός, με πάθος για τη ζωή. Έτσι τον περιγράφουν όσοι τον γνώρισαν. Έτσι παρέμεινε και μετά τη διάγνωση του καρκίνου το 2017. Καταρρίπτοντας τις προβλέψεις των γιατρών, ο Θάνος Μικρούτσικος πάλεψε γενναία με την ασθένεια για σχεδόν δύο χρόνια. Λίγο πριν από το τέλος, έδωσε μία μεγάλη συναυλία μαζί με «όσους περπάτησαν μαζί του», στη μουσική και στη ζωή. «Έφυγε» με το κεφάλι ψηλά, τον Δεκέμβριο του 2019. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του θα ζει για πάντα.

Στην εκπομπή μιλούν:

Η σύζυγός του Μαρία Παπαγιάννη, οι κόρες του Σεσίλ, Κωνσταντίνα, Αλεξάνδρα, ο γιος του Στέργιος και ο αδελφός του Ανδρέας Μικρούτσικος.

Ακόμα, ο στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός Οδυσσέας Ιωάννου, ο ερμηνευτής και ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Θωμαΐδης, ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος, ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, η τραγουδίστρια Ρίτα Αντωνοπούλου, η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, ο καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Μηλιός και ο διοργανωτής συναυλιών Μάνος Τρανταλίδης.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία – σενάριο: Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μανουσάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Βασιλόπουλος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook