Σειρά ντοκιμαντέρ για την Ομογένεια της Αμερικής

Eπεισόδιο 5ο: «Οι Έλληνες Εβραίοι της Αμερικής»

Οι Εβραίοι αποτελούν μέρος της ιστορίας της Νέας Υόρκης από τον 17ο αιώνα. Το 1654, πρώτη, ήρθε στο ολλανδικό λιμάνι του Νέου Άμστερνταμ (τη σημερινή Νέα Υόρκη) μια μικρή ομάδα Σεφαραδιτών προσφύγων από τη Βραζιλία. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, όταν ο έλεγχος της αποικίας είχε πλέον περάσει στους Βρετανούς, οργανώνεται και η πρώτη συναγωγή.

Οι αρχές του 19ου αιώνα σηματοδοτούν την εντατικοποίηση της εβραϊκής εγκατάστασης από την Κεντρική Ευρώπη, και τις πρώτες διαφορές μεταξύ της παλιάς ισπανόφωνης σεφαραδίτικης ελίτ και των πιο πρόσφατα αφιχθέντων, ομιλούντων τα γερμανοευρωπαϊκά ή Γίντις, Ασκενάζι. Η ασφάλεια και η ευημερία που θα γνωρίσει αυτό το ουσιαστικά πρώτο μεγάλο κύμα μεταναστών θα φέρει κι ένα δεύτερο μεγάλο κύμα Εβραίων, τους καταδιωκόμενους από πράξεις αντισημιτισμού στην Ανατολική Ευρώπη, που θα περάσουν τον Ατλαντικό στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι Εβραίοι της Ελλάδας ήταν ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν, μέσα στον 20ό αιώνα, στην Αμερική. Τυχεροί, όπως απέδειξε η Ιστορία, όσοι για λόγους κυρίως οικονομικούς έφυγαν ως μέρος του μεγάλου πρώτου κύματος, δηλαδή έως το 1924, και δεν επέστρεψαν. Οι υπόλοιποι χρειάστηκε να βιώσουν τα ασύλληπτα δεινά του Ολοκαυτώματος πριν ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στην Αμερική…

Τους απογόνους αυτών των Ελλήνων Εβραίων συναντά η Μάγια Τσόκλη στη Νέα Υόρκη.

Το μοντάζ του επεισοδίου έχει επιμεληθεί η Ηρώ Βρετζάκη.

«Στους δρόμους των Ελλήνων»

Μέσα από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας –αυτή τη φορά– τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τρυφερότητα και αντικειμενικότητα καταγράφουν τον σύγχρονο ελληνισμό και συναντούν εκπροσώπους της Ομογένειας, που μέσα από το προσωπικό, οικογενειακό τους αφήγημα διηγούνται ουσιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Φιλοδοξία της σειράς «Στους Δρόμους των Ελλήνων» και των συντελεστών της είναι, μέσα από τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή στις 18:00, οι τηλεθεατές να έχουν μια καθαρή εικόνα τόσο της Ιστορίας και των μεγάλων ρευμάτων μαζικής μετανάστευσης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, όσο και της σημασίας που αποτελεί σήμερα για τον Ελληνισμό το τεράστιο κεφάλαιο της Ομογένειας.

Κάποια επεισόδια είναι ιστορικά, όπως αυτό της Πρώτης Άφιξης, αποτέλεσμα της σταφιδικής κρίσης που έπληξε την Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα τη δεκαετία του 1890. Άλλα είναι θεματικά, όπως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας για την Ομογένεια με κεντρική την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Άλλα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες όπως το ιδιαίτερα συγκινητικό, αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους μετανάστες επεισόδιο. Η εκπομπή μπαίνει σε μουσεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συλλόγους, και ελληνικά εστιατόρια. Παρακολουθεί μαθήματα, γιορτές, λειτουργίες και εκθέσεις…

Στους «Δρόμους των Ελλήνων» χαρίζουν τις πολύτιμες ιστορίες τους πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Κάποιοι εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο, κάνοντάς μας να συγκινηθούμε και να χαμογελάσουμε, κάποιοι αντίθετα ανοίγουν παράθυρα στο μέλλον, καταρρίπτοντας διαχρονικά στερεότυπα.
Ιστορικός σύμβουλος είναι ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ειδικός σε θέματα ελληνικής Διασποράς.

Σενάριο-παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία-Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδη, Μάγια Τσόκλη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης, Ναθανήλ Ναθαναήλογλου, Γιάννης Νταρίδης, Αργύρης Κωνσταντινίδης
Εταιρεία παραγωγής: Onos Productions

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook