Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, το ERTεcho και οι μουσικοί σταθμοί της ΕΡΤ γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με μοναδικές συναυλίες και ιδιαίτερες εκπομπές. Σε συνεργασία με το δίκτυο της EBU, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, το ERTεcho διαθέτει προς ακρόαση, για περιορισμένο χρόνο, χαρακτηριστικές συναυλίες από τη ροκ, την […]

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, το ERTεcho και οι μουσικοί σταθμοί της ΕΡΤ γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με μοναδικές συναυλίες και ιδιαίτερες εκπομπές. Σε συνεργασία με το δίκτυο της EBU, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, το ERTεcho διαθέτει προς ακρόαση, για περιορισμένο χρόνο, χαρακτηριστικές συναυλίες από τη ροκ, την ethnic, την κλασική και την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι ακροάτριες και οι ακροατές του ERTεcho θα μπορούν να ακούσουν στην ενότητα «Μη Χάσετε», πέντε αποκλειστικές συναυλίες:

Nick Cave and the Bad Seeds – Live at Admiralpalast, Berlin

Ακούστε τη συναυλία που έδωσε ο Nick Cave μαζί με τους Bad Seeds στο Admiralspalast, το ιστορικό θέατρο στο Βερολίνο, στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Μια ειδική εκδήλωση που σηματοδότησε την κυκλοφορία του άλμπουμ «Push The Sky Away». Το συγκρότημα, συνοδευόμενο από ορχήστρα εγχόρδων και παιδική χορωδία, παρουσίασε τον νέο δίσκο.

Cesária Évora Live at Stadsschouwburg, Nijmegen, NL, 06.11.1998

Η Cesária Évora ανέβηκε στη σκηνή του Stadsschouwburg στο Nijmegen της Ολλανδίας στις 6 Νοεμβρίου 1998 και μας ταξίδεψε στο Πράσινο Ακρωτήρι.

«Παραμύθια για Ήρωες», Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ – Αλιόνα Μπαέβα – Ζωή Τσόκανου

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υποδέχθηκε, στις 16 Νοεμβρίου 2021, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μία από τις σημαντικότερες σολίστ της γενιάς της, τη Ρωσίδα βιολονίστα Αλιόνα Μπαέβα (Alena Baeva) στο «Κοντσέρτο για βιολί» και ορχήστρα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Ζωής Τσόκανου. Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκίνησε με το Adagio για φλάουτο, ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά του Μίκη Θεοδωράκη, έργο αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου της Βοσνίας, το οποίο ο συνθέτης έγραψε το 1993. Σολίστ στο φλάουτο, η Μελίνα Μακρή, κορυφαία Α’ της ΕΣΟ. Ακολούθησε ένα από τα πιο αγαπητά στο κοινό έργα του Μωρίς Ραβέλ, «Η Μάνα μου η Χήνα» (Ma Mère l‘ Oye), που γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η εκδοχή για ορχήστρα είναι αυτή που ακούγεται συχνότερα στις μέρες μας.

«Κυρατζήδες»

Η συναυλία μεταδόθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του κύκλου εκπομπών «Η Παράδοση μας Αύριο» για τον εορτασμό των 70 χρόνων Δεύτερο Πρόγραμμα. Οι «Κυρατζήδες» είναι μία κομπανία που εστιάζει κυρίως στη μουσική παράδοση της Πίνδου και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Οι «Κυρατζήδες» είναι οι Αχιλλέας Χαχάµης (τραγούδι), Δηµήτρης Μπρέντας (κλαρίνο), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο) και Αλέξης Νόνης (κρουστά).

«Τα Λαλούμια»

Η συναυλία μεταδόθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του κύκλου εκπομπών «Η Παράδοση μας Σήμερα», όπου σύγχρονες μπάντες δίνουν νέα πνοή στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. «Λαλούμενα», σύμφωνα με ένα ηπειρώτικο ιδίωμα, είναι τα όργανα που… λαλούν, που παίζουν στο γλέντι, στο πανηγύρι. Φίλοι από παλιά, τους αρέσουν οι μουσικές εξερευνήσεις και μας ταξιδεύουν στα νησιά, τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Ρούμελη.

Χρυσή Τζάβλα: βιολί, τραγούδι
Γιάννης Σταματογιάννης: λαούτο, τραγούδι
Ακριβός Ζερβός: κλαρίνο, τσαμπούνα
Μανώλης Παλιάκης: κρουστά, νέυ

Και η ακρόαση δεν σταματά εδώ. Στα «On Demand» του ERTεcho θα βρείτε αγαπημένες εκπομπές που ειδικά για την ημέρα, θα «μιλήσουν» με μουσική.

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7:

08:00-10:00: «Ασκήσεις… μουσικής» με την Άντρη Βασιλειάδου

Ο Πυθαγόρας έλεγε πως μέσα από τη μουσική και τα μαθηματικά, ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει την υπέρβαση των σωματικών περιορισμών και την κάθαρση της ψυχής. Την ημέρα που γιορτάζει η μουσική θα μάθουμε περισσότερα για το θείο αυτό δώρο, μέσα από την άποψη των συνθετών, αλλά και μέσα από τις επιστημονικές έρευνες για την επίδρασή της μουσικής σε όλους εμάς.

10:00-12:00: «Όνειρα θερινής νύχτας αλλά και μέρας» με τη Μαρία Κοζάκου

Η ιδέα της Παγκόσμιας Μέρας Μουσικής, ξεκίνησε από έναν ραδιοφωνικό παραγωγό. Στην αρχαιότητα οι γιορτές για το θερινό ηλιοστάσιο καταργούσαν τις κοινωνικές ανισότητες καθώς συμμετείχαν και γυναίκες και δούλοι. Aπό την «Περσεφόνη» στο «Ονειρο Θερινής Νυκτός».

12:00-14:00: «Τραγούδια βγαλμένα από τη ζωή» με τον Μιχάλη Γελασάκη

Οι «Αδέσποτες Νότες» παίζουν τραγούδια που γράφτηκαν για γεγονότα που κινητοποίησαν και συγκλόνισαν την κοινωνία ή τη συνόδευσαν στους πανηγυρισμούς της.

16:00-17:00: «Τραγούδια χωρίς σύνορα» με τον Σιδερή Πρίντεζη

Τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από συνεργασίες, ταξίδια, συναυλίες, φεστιβάλ με συμμετοχές Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών ανά την Ευρώπη.

22:00-00:00: «Στις κορυφές της μουσικής» με τον Κώστα Θωμαΐδη

Στις «Πλανόδιες μουσικές» θα ακούσουμε αποσπάσματα από εμβληματικά έργα της ελληνικής μουσικής, όπως το «Ζορμπάς Μπαλέτο» του Μίκη Θεοδωράκη, την «Οδό Ονείρων» και το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, «Η Ελλάδα της Μελίνας» και το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου.

Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6, η μουσική γιορτάζει με αφιερωματικές εκπομπές:

08:00-10:00: Στα «Πρωινά του Τρίτου», ο Γιώργος Φλωράκης παρουσιάζει έργα Γάλλων συνθετών και τραγουδοποιών, καθώς και έργα για το καλοκαίρι από τη λόγια και τη μη λόγια μουσική.

10:00-12:00: Ο Πάρις Μέξης και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, στο δεύτερο μέρος της εκπομπής «Όλα τα Πρωϊνά του Τρίτου/Σήμερα ξεκινά η περιπέτεια της μελωδίας», ενώνουν τις «ραδιοφωνικές» τους δυνάμεις σε μια ειδική, δίωρη εκπομπή και φιλοξενούν στο στούντιο του Τρίτου, εξαιρετικούς μουσικούς που παίζουν ζωντανά.

13:00-14:00: Ο Χρίστος Παπαγεωργίου στην εκπομπή «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη», απαντά στο ερώτημα «Τι είναι η μουσική;», αποκαλύπτοντας τις αθέατες πλευρές της, την πολυρυθμία και την πολυμορφία της. Ένα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα μαγευτικό και απρόσμενο ταξίδι στους ήχους: Από τις φάλαινες του Ατλαντικού μέχρι τους ήχους του διαστήματος.

14:00-15:00: O Θεόδωρος Λούστας από τη «Γωνιά του Συλλέκτη» παρουσιάζει ένα Πανόραμα Ευρωπαϊκής Μουσικής, αντιπαραβάλλοντας έργα συνθετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

23:00-00:00: Ο Θάνος Φουργιώτης μάς ταξιδεύει με το «INTERCITY» στους ήχους της Μεσογείου, στην πολυχρωμία, στην πολυπολιτισμικότητα και την αλήθεια της, με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα και τους συμβολισμούς της, έτσι όπως αποτυπώνονται στο άλμπουμ «SAHIRA» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο και υπογράφουν οι Giulia Tripoti και Claudio Merico, εμπνευστές του ΚΑRKUM PROJECT, το οποίο ασχολείται με την έρευνα, την μελέτη, και την προώθηση της μουσικής παράδοσης διαφορετικών λαών.

00:00-01:00: Ο Γιώργος Μαρκάκης, από την εκπομπή «Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα», μάς συστήνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Jazz Trio της Ευρώπης. Πρόκειται για το μουσικό σχήμα του Ολλανδού συνθέτη και πιανίστα Rembrandt Frerichs, ο οποίος παρέα με τον Tony Overwater στο μπάσο και τον Vinsent Planjer στα κρουστά, παρουσιάζουν συνθέσεις της τζάζ, πέρα από τόπους και εποχές, από πρόσφατη ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ειδικά για το Τρίτο Πρόγραμμα και την εκπομπή.

Kosmos 93.6

Στο Kosmos 93.6, στις 21 Ιουνίου 2023, στις 00:00, η Δήμητρα Κακαουνάκη υποδέχεται στον «Οίκο Αντοχής» τον Blend Mishkin.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook