Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη συναντούν τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και συζητούν μαζί του για τα τραγούδια σπάνιας ευαισθησίας και τρυφερότητας που μας έχει χαρίσει.

Το «Μουσικό κουτί» του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με καλεσμένους τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Μπάση και τη Μελίνα Κανά, ανοίγει την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 21:00, στην ΕΡΤ1.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη συναντούν τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και συζητούν μαζί του για τα τραγούδια σπάνιας ευαισθησίας και τρυφερότητας που μας έχει χαρίσει, ενώ οι εκλεκτοί καλεσμένοι της βραδιάς τιμούν, με όλη τους την αγάπη, τον κορυφαίο στιχουργό ερμηνεύοντας εμβληματικά τραγούδια του.

«Αισθάνομαι μαθητής της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Το κακό είναι ότι εγώ ήξερα γράμματα, ενώ η Ευτυχία δεν ήξερε. Είχε, όμως, έναν στίχο που είχε πάνω του βρόμα, λαϊκή βρόμα και αυτό το λέω με τρυφερό τρόπο» λέει στη συνέντευξή του ο σπουδαίος δημιουργός, που συνεργάστηκε με πλήθος μεγάλων συνθετών και μας χάρισε μια απίστευτα πλούσια κληρονομιά.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλάει για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και για τον Μάνο Χατζιδάκι. Έγραψε περισσότερα από 2.000 τραγούδια που καλύπτουν όλες τις πλευρές της ζωής, τραγούδια κοινωνικά, πολιτικά ή ερωτικά, πάντα όμως με μια γλώσσα λιτή, δωρική, συναισθηματικά φορτισμένη και πάντα με τη δική του αυθεντική λαϊκότητα.

«Αφετηρία των πάντων είναι ο έρωτας» για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος, αναφερόμενος στα δύο σπουδαία πρόσωπα της ζωής του, λέει: «Η γυναίκα μου έχει σπουδάσει στη Γενεύη, η μάνα μου στη σκάφη, σπουδαία πρόσωπα και τα δύο».

Ο Γιώργος Νταλάρας μιλάει για τον στιχουργό που έχει τον πιο αιχμηρό και τρυφερό λόγο, τον στενό του φίλο και συνοδοιπόρο, τον αγαπημένο του αθυρόστομο πρόεδρο, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. «Είχα μια αίσθηση ότι αυτόν τον άνθρωπο τον γνώριζα και ας μην τον είχα συναντήσει ποτέ… Με είχαν μαγέψει τα τραγούδια του, η “Φτωχολογιά”, “Η άπονη ζωή” και η “Καισαριανή”.  Η “Καισαριανή” με έκανε να δακρύζω».

«Αχ, χελιδόνι μου»: Το υπέροχο τραγούδι σε στίχους/ποίηση Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μάνου Λοΐζου, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Γιώργο Νταλάρα το 1971. Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Αχ, ο μπαγλαμάς»: Δυο χρόνια μετά, το 1973, ο Απόστολος Καλδάρας μελοποιεί τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει την υπέροχη αυτή δημιουργία, σε ένα 45άρι δισκάκι της εποχής.
Δείτε το βίντεο εδώ. 

Ο Δημήτρης Μπάσης αναφέρεται στο τραγούδι του Λευτέρη Παπαδόπουλου που ξεχωρίζει: «Το “Ήλιε μου, σε παρακαλώ” είναι το αγαπημένο μου… Πόσο σπουδαίος είναι αυτός ο ποιητής, ο στιχουργός που μέσα σε μια γραμμή ξεδιπλώνει τόσες εικόνες και χρώματα».

«Σαββατόβραδο στην Καισαριανή»: Ακούμε τον Δημήτρη Μπάση σε μια υπέροχη εκτέλεση του κομματιού σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, που πρωτοερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, το 1970.
Δείτε το βίντεο εδώ. 

Η Μελίνα Κανά μιλάει, με τη σειρά της, για την πρώτη συνάντησή της με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στον Μόλυβο και για το τραγούδι του που αγαπά περισσότερο: «Το πρώτο τραγούδι του Λευτέρη που θυμάμαι να ακούω ήταν το νανούρισμα “Θα κεντήσω”. Tα λόγια του και οι εικόνες τού στίχου του με μάγεψαν…».

«Τι γλυκό να σ’ αγαπούν (Μάτια μου μεγάλα)»: Η Μελίνα Κανά υπέροχη στο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα, που στιγμάτισε με την ερμηνεία της η Χάρις Αλεξίου, εν έτει 1989. Δείτε το βίντεο εδώ.

«Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει σαν αμάξι γέρικο στην ανηφοριά…» 
Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, ανοίγει το «Μουσικό κουτί του Λευτέρη Παπαδόπουλου».  

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Μαζί τους οι μουσικοί: Πνευστά-Πλήκτρα: Γιάννης Δίσκος Βιολί-φωνητικά/Δημήτρης Καζάνης κιθάρες-φωνητικά/Λάμπης Κουντουρόγιαννης Drums / Θανάσης Τσακιράκης μπάσο-μαντολίνο-φωνητικά / Βύρων Τσουράπης πιάνο-πλήκτρα / Στέλιος Φραγκούς

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook