Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά της ΕΡΤ με ανείσπρακτες οφειλές και το πτυχίο του Κων Ζούλα. «Ανερμάτιστη» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΕΡΤ και δίνει απαντήσεις για το πτυχίο του από το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή.

Ευθεία επίθεση εξαπολύει με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο για να βρίσκεται στη θέση του Προέδρου.

Τονίζει, παράλληλα, την “ραγδαία πτώση των κερδών” της ΕΡΤ καθώς, επίσης, και την αύξηση των χρεών, ύψους 122 εκατομμυρίων, τα τελευταία χρόνια, από ανείσπρακτες οφειλές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΡΤ
“Εδώ και 5 χρόνια έχω επιλέξει απολύτως συνειδητά να μην απαντώ σε οποιαδήποτε πολιτική κριτική, πόσο μάλλον σε προσωπικές επιθέσεις, σεβόμενος την οφειλόμενη ουδετερότητα της θεσμικής μου θέσης ως προέδρου της ΕΡΤ.
Πριν από λίγο, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε μια ανερμάτιστη ανακοίνωση που επιχειρεί να με απαξιώσει σε προσωπικό επίπεδο, τόσο επαγγελματικά όσο και ηθικά.

Την αποκαλώ ανερμάτιστη, διότι οι συντάκτες της τελούν σε πλήρη σύγχυση, τόσο για τα οικονομικά της ΕΡΤ όσο και για προϋποθέσεις για να είναι κάποιος πρόεδρός της.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η ΕΡΤ τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνον είναι οικονομικά εύρωστη και δεν έχει κανένα απολύτως χρέος προς τρίτον, αλλά ήδη δρομολογείται, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, νομοθετική παρέμβαση για να διεκδικήσει αποτελεσματικά και οριστικά και τα λεγόμενα ανείσπρακτα ανταποδοτικά τέλη.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σωρεύτηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή μέχρι το 2019, και για την είσπραξη του οποίου η σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενέργειες που είχε στη διάθεσή της απέναντι στους υπόχρεους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραμέρος, Ζαμπάρας και Μαμουλάκης, έχουν καταθέσει προσφάτως μια πολύ εμπεριστατωμένη ερώτηση στη Βουλή -γνωρίζουν δηλαδή το θέμα- και θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσουν το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην εκτίθεται με ανακοινώσεις, όπως η σημερινή.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, ειλικρινά δεν θα περίμενα ποτέ, στα 55 μου χρόνια, ότι θα χρειαζόταν να επιστρατεύσω ως τάχα τεκμήριο αριστείας το πτυχίο μου της Νομικής Σχολής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Αν ήταν στοιχειωδώς σοβαροί οι συγγραφείς της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα γνώριζαν ότι αυτό ήταν προαπαιτούμενο για την τρέχουσα θητεία μου και είναι κατατεθειμένο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας υποβλήθηκα και σε έλεγχο και σε ακρόαση”.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά της ΕΡΤ με ανείσπρακτες οφειλές και το πτυχίο του Κων Ζούλα
Νωρίτερα με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε απαντήσεις από τον Κωνσταντίνο Ζούλα σημειώνοντας ότι «η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της ΝΔ και της κυβέρνησης».

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκάλεσαν , όπως αναφέρεται, δημοσιεύματα για «δεκάδες εκατομμύρια που φαίνεται να χρωστούν στην ΕΡΤ οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας, καθώς επίσης και οι αποκαλύψεις για το πτυχίο του Κωνσταντίνου Ζούλα».

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «τα όσα αποκαλύπτονται από σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, αναδεικνύουν το τι εννοεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με την «αριστεία». Τα οικονομικά πεπραγμένα της διοίκησης της ΕΡΤ επί προεδρίας του κ. Ζούλα, τον οποίο είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2019, ενώ διατελούσε διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ (!), έχουν ως εξής: Χρέη ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΡΤ από τους παρόχους ενέργειας και ραγδαία πτώση κερδών τα τελευταία δύο χρόνια».

Επιπλέον, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «όπως επισημαίνεται από τα σχετικά ρεπορτάζ, ο κ. Ζούλας δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη συγκεκριμένη θέση.

Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη και τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσουν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ. Επιπλέον, ο κ. Ζούλας και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις αναφορικά με τους τίτλους σπουδών του. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της ΝΔ και της κυβέρνησης» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι από ελέγχους των ορκωτών λογιστών στην ΕΡΤ, εντοπίζεται κενό επάρκειας ελεγκτικών τεκμηρίων αναφορικά με το ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς επίσης και από το κόστος για την κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από την αδυναμία είσπραξης των συγκεκριμένων απαιτήσεων. Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλάξει τους ενεργειακούς παρόχους από την παρακράτηση του τέλους.

Συγκεκριμένα και με βάση δημοσιεύματα, οι απαιτήσεις των εισπράξεων που δεν ρευστοποιήθηκαν προς όφελος της δημόσιας τηλεόρασης:

• για τη χρήση του 2019 υπολογιζόταν την 31/12/2019 σε 100 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία από αυτή την εξέλιξη ανήλθε σε 45 εκατομμύρια ευρώ.

• για το 2021 τα ελεγκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι μη ρευστοποιημένες απαιτήσεις ανήλθαν σε 114,5 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία έφτασε στα 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ

• και το 2022 τα δεδομένα δείχνουν επιβάρυνση με τους συγκεκριμένους δείκτες να διαμορφώνονται σε 122 και 51,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το πρόβλημα της μη είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους, αφορά και το 2023, που σημαίνει ό τι τα διαφυγόντα έσοδα αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook