Δείτε πρώτοι τρία μοναδικά βίντεο

Το ροκ της εφηβείας μας συναντά τoν Νίκο Καββαδία και τον Θάνο Μικρούτσικο στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1, την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, στις 22:00. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον σπουδαίο τραγουδιστή Γιάννη Κούτρα, που έχει βάλει την σφραγίδα του σε έναν από τους πιο εμβληματικούς δίσκους όλων των εποχών («Ο Σταυρός του Νότου»), και τα Υπόγεια Ρεύματα, το συγκρότημα με το ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική ροκ σκηνή, από τη δεκαετία του ‘90 μέχρι σήμερα.

«Ο μάγος κοιτάζει την πόλη» και το ταξίδι ξεκινά για τον «Σταυρό του Νότου»! Τα εμβληματικά τραγούδια «Kuro Siwo», «Federico Garcia Lorca», «Θεσσαλονίκη», που έχουν σημαδέψει τρεις ολόκληρες γενιές, συνδυάζονται με την «Ασημένια σφήκα», το «Μ’ αρέσει να μην λέω πολλά» και τον «Γκρεμιστή»… Ο Νίκος Καββαδίας, ο Θάνος Μικρούτσικος, οι Depeche Mode, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Μανώλης Χιώτης και ο ποιητής Κωστής Παλαμάς «έρχονται» στην παρέα του «Μουσικού Κουτιού» μέσα από τα τραγούδια τους.

Αρχή με τη «Γυναίκα». Το συγκλονιστικό ποίημα του Νίκου Καββαδία που έχει μελοποιήσει ο αξέχαστος Θάνος Μικρούτσικος. Το ερμηνεύει μοναδικά ο Γιάννης Κούτρας. Η εισαγωγή με κλαρίνο αλλά και το πιάνο που συνοδεύει τον καλλιτέχνη συγκαταλέγονται στις καλύτερες στιγμές της εκπομπής.

«Μ’ αρέσει να μην λέω πολλά». Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γράφτηκε από τα Υπόγεια Ρεύματα τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν έχει χάσει ίχνος της λάμψης και της δύναμης του. Τον Γρηγόρη Κλιούμη συνοδεύουν οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη, Γιάννης Κούτρας και η Μαργκώ Ενεπεκίδη. Συγκλονιστική η ερμηνεία τους a cappella στον τελευταίο στίχο του τραγουδιού.

«Smooth Operator». Ένα υπέροχο τραγούδι ταυτισμένο με την αξεπέραστη Sade. Το ερμηνεύει εξαιρετικά η Μαργκώ Ενεπεκίδη. Δώστε βάση και στην μπάντα του «Μουσικού Κουτιού». Το σαξόφωνο απογειώνει.

Ο Γιάννης Κούτρας έχει ταυτιστεί με δύο σπουδαία έργα της ελληνικής δισκογραφίας, τη «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» και τον «Σταυρό του Νότου» και μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο κατάφεραν να βάλουν ποιητές σαν τον Νίκο Καββαδία σε κάθε ελληνικό σπίτι. «O Θάνος ήρθε και με άκουσε ένα βράδυ στο μαγαζί που τραγουδούσα μαζί με τον Ανδρέα Μικρούτσικο και τη Μαρία Δημητριάδη. Μου έκανε νόημα με το πούρο του να τον πλησιάσω και μου είπε να πάω σπίτι του να μου προτείνει κάτι… Πήγα και μου είπε: “Θέλω να σου πω κάτι για τον Μπρεχτ”. Εγώ δεν ήξερα καν ποιος είναι ο Μπρεχτ, ούτε τι γράφει… Και πολύ περισσότερο δεν κατάλαβα τον Καββαδία που είχε ναυτική ορολογία. Συνέχισε λέγοντας: “θα σου πω εγώ τι θα κάνεις ακριβώς… Θα πρέπει να έχεις τέτοια στάση που να μην θυμίζει λαϊκό τραγουδιστή”. Ήθελε έναν τραγουδιστή απόλυτο και δωρικό… Ο Θάνος είναι απώλεια για μένα, κυλάει στις φλέβες μου και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ» αναφέρει.

Τα Υπόγεια Ρεύματα αν και δε συνηθίζουν να λένε πολλά και αφήνουν τα τραγούδια τους να μιλάνε γι’ αυτούς, έρχονται στο «Μουσικό Κουτί» για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Ο Γρηγόρης Κλιούμης, ο Τάσος Πέππας και ο Νίκος Γιούσεφ αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της πορείας τού γκρουπ. «Το όνειρο ήταν να κάνουμε τις δουλειές μας και να νοικιάζουμε και ένα προβάδικο, να βάζουμε μέσα κάποια όργανα και αντί να παίζουμε μπάλα να παίζουμε μουσική… Ο «Μάγος κοιτάζει την πόλη», ο πρώτος μας δίσκος, ήρθε σε εμένα και στην υπόλοιπη παρέα σαν έκπληξη από τον Κώστα Κοντοβά και έτσι σαν έκπληξη λειτούργησε και η υπόλοιπη ζωή μας! Στην πραγματικότητα δεν πήραμε μυρωδιά τι συνέβη» λέει ο Γρηγόρης Κλιούμης, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος.

«Θα γράψω ένα τραγούδι λαϊκό» είπε ο Πάνος Μουζουράκης στη Μαργκώ Ενεπεκίδη και το έκανε! Η ταλαντούχα τραγουδίστρια, από τη νεότερη γενιά, προστίθεται στην παρέα του «Μουσικού Κουτιού», ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια.

Για ακόμα μία Τετάρτη, στο Jukebox παίζονται τα καλύτερα! «Ήμουνα μάγκας μια φορά» του Μάρκου Βαμβακάρη, «If you don’t know me by now» των Harold Melvin & The Blue Notes, «Παράξενη κοπέλα» του Μανώλη Χιώτη, «Να μ’ αγαπάς» του Παύλου Σιδηρόπουλου, «Personal Jesus» των Depeche Mode, «Η Bossa nova του Ησαΐα» του Φοίβου Δεληβοριά, η «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη…

Kαι αυτή την Τετάρτη καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, ανοίγει το «Μουσικό Κουτί»!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook