ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – Τα παιδιά των Καλαβρύτων θυμούνται

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, στις 13:00
Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά τη Σφαγή στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα πλέον ειδεχθέστερα εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πρώτο Πρόγραμμα επιστρέφει στον τόπο της εκτέλεσης και παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το χρονικό της Σφαγής μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες παιδιών της περιόδου εκείνης. Τα παιδιά αυτά είδαν να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους η ανείπωτη φρίκη όταν αποκαλύφθηκαν οι σωροί των εκτελεσμένων στον λόφο του Καπή.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, από τις 13:00 έως τις 14:00. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης συνομιλεί από τον τόπο της εκτέλεσης με τους επιζώντες Ειρήνη Λεχουρίτη, τότε κορίτσι 4 χρόνων, τον Νικόλαο Κολιόπουλο, τότε αγόρι 11 χρόνων και τον Γεώργιο Δημόπουλο, τότε αγόρι 14 χρόνων. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται και η ενότητα «Οι γυναίκες των Καλαβρύτων» όπου μητέρες, σύζυγοι και θυγατέρες μιλούν για τους εκτελεσμένους συγγενείς τους.
Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος ο ιστορικός Γρηγόρης Κόντος. Αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες επιζώντων διαβάζουν οι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του δήμου Αγίας Βαρβάρας Χρήστος Μούσλλι και Εύα Ρούσσου.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Ολες οι Ειδήσεις
- Τζόκερ: Δυο τυχεροί κέρδισαν πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ – Τα νούμερα που κερδίζουν
- Ο Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πως θα γίνουν οι συζητήσεις – Το πρόγραμμα
- Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα – Άθλια μεθόδευση ο εγκλεισμός μου»
- Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά
- Μακρόν: «Ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη – Αν δείξουμε αδυναμία, θα το πληρώσουμε ακριβά -Προετοιμάζουμε τις συγκρούσεις του αύριο »
- Κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών: Για ζητήματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, μόνο η Ουκρανία μπορεί να λάβει αποφάσεις.
- «Μεγάλη πρόοδος με τη Ρωσία – Μείνετε συντονισμένοι» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
- Φωτιά στην Πάτρα: Προφυλακίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για εμπρησμό – «Με πίεσαν να ομολογήσω» λέει τώρα ο 19χρονος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook