Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστας Σκρέκας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ενεργειακή κρίση, τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, αλλά και για τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για την ενεργειακή πολιτική που την χαρακτήρισε «πολυεπίπεδη».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε εφαρμόσει μία πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική, που αυξάνει και θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε αρχικά.

Για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και την ενεργειακή επάρκεια είπε πως, «εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα με καλή ποιότητα, θα έχουμε όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας από φυσικό έριο, της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άρα υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες, γι΄ αυτό μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες επενδύουν πολύ σημαντικά ποσά, γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι μπορεί να βρεθούν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αέριων υδρογονανθράκων».

Πότε προγραμματίζονται αυτές οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις;

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως, «αυτές οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα ξεκινήσει μία δοκιμαστική γεώτρηση στη στεριά, στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου εκεί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρούμε αέριους υδρογονάνθρακες, δηλαδή φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Αλβανία, ήδη υπάρχει δραστηριότητα και έχουν βρει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί σε έναν χρόνο θα έχουμε μία δοκιμαστική γεώτρηση και οι επόμενες που προσδοκούμε να έχουμε αφορούν στα μεγάλα πεδία στην νοτιοδυτική Κρήτη και την Πελοπόννησο και τα πεδία του Ιονίου».

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρωπαϊκής αρωγής για το φυσικό αέριο.

«Σε ό,τι αφορά στην ελληνική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία κατέθεσε τον προηγούμενο Μάρτιο, έχουμε συντονιστεί 15 κράτη μέλη. Καταρχάς τέσσερα μέλη, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της πρότασης αυτής, με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή επιτροπή και τα υπόλοιπα τουλάχιστον 11 μέλη που έχουν προσαρτηθεί σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας να κατατεθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή μία πρόταση κανονισμού και ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες που πιστεύουν ότι θα μειωθεί η ροή του φυσικού αερίου στη χώρα τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, να ενεργοποιηθούν κάποιοι μηχανισμοί. Πρέπει να συνολικά να αποφασίσουμε γι΄ αυτό. Έχουμε δηλώσει την πρόθεση μας να στηρίξουμε το νοικοκυριό γιατί έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά, ώστε να θερμάνουν το σπίτι τους», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

«Έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε να διατηρήσουμε την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που είναι βασικό προαπαιτούμενο για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας στο επόμενο διάστημα που θα μας δώσει τα έσοδα προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έχουμε προτεραιότητα το σπίτι και την επιχείρηση απέναντι στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια εφόσον δούμε ότι συνεχίζεται αυτή η αύξηση και στις αντλίες και εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», συμπλήρωσε αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

«Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έχασε ή δεν βλάφθηκε από τη σπέκουλα»

Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Σκρέκας σχολίασε: «Δεν πιστεύω τίποτα. Αυτό που δε μπορώ να πιστέψω είναι ότι με αυτόν τον αθέμιτο τρόπο προσπαθεί η αντιπολίτευση να χτυπήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχει αποτύχει έως τώρα η αντιπολιτευτική της γραμμή, έχει αποτύχει στο να φέρει πειστικές προτάσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πολίτη, έχει αποτύχει να πείσει τους πολίτες ότι είναι μία αξιόπιστη εναλλακτική. Έρχεται να βλάψει με αθέμιτους τρόπους την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και θα αποτύχει και σε αυτό. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έχασε ή δεν βλάφθηκε από τη σπέκουλα. Οι κυβερνήσεις κρίνονται με τον τρόπο που κυβερνούν. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αντιμετωπίσει με υποδειγματικό τρόπο, αλλεπάλληλες, διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, αυτό έχει εμπεδωθεί στους Έλληνες πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας και επιμένουμε στο να δώσουμε λύσεις στον πολίτη».

«Δεν θα κρίνω δημοσιεύματα από μέσα που κατά το παρελθόν έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν αξιοπιστία. Δεν έχω συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε, αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχουμε μία αντιπολίτευση που έχει αποτύχει στο να πείσει τους Έλληνες ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει με αξιοπιστία και με αποτελεσματικότητα.», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Τι θα γίνει με το «Εξοικονομώ» και το voucher για την απόσυρση συσκευών

«Την προηγούμενη βδομάδα εντάξαμε 60.000 δικαιούχους για την απόσυρση συσκευών. Και την επόμενη εβδομάδα θα εντάξουμε 160.000 νέους δικαιούχους στο πρόγραμμα από τη λίστα επιλαχόντων. Θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό και το mail τους ή να μπουν στην πλατφόρμα και να το διαπιστώσουν», ξεκαθάρισε, ενώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ο κ. Σκρέκας είπε κλείνοντας:

«Θα προδημοσιεύοσουμε οδηγό προγράμματος ώστε να προετοιμαστούν οι δικαιούχοι και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Το πρώτο τρίμηνο του έτους θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να προσχωρήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, 360 εκ. συνολικά, 270 εκ. για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματός τους, 100 εκ. για τον τουρισμό και 100 εκ. για τους υπόλοιπους κλάδους, και 160 εκ. για φωτοβολταϊκά στις στέγες τους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook