Σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τα 275 ευρώ ζητά η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη μέλη της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Σημείο διαφωνίας στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο με 15 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να θέτουν «βέτο» στο ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο ( στα 275 ευρώ) που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 13 Δεκεμβρίου.

Η συμμαχία των 15 χωρών δηλώνει υπέρ του καθορισμού χαμηλότερης τιμής, με την Ελλάδα να βγαίνει μπροστά και να επιμένει για ανώτατη τιμή μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh, την ώρα που η Κομισιόν έχει εισηγηθεί τα 275 ευρώ/MWh .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα και η ομάδα των άλλων χωρών, δεν δέχτηκαν να περάσει ο κανονισμός για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας, είχε αναλάβει το πρωί την πρωτοβουλία να καλέσει τους «15», προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, «χτίζοντας» έτσι ένα κοινό μέτωπο στο Συμβούλιο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο ενώ η Ισπανία έκανε λόγο για κοροϊδία.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, θεωρεί ότι ένα ρεαλιστικό όριο είναι στην περιοχή των 150-200 ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών τόσο του αερίου, όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι «προφανώς και είναι αυτονόητο πως δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν, ύψους 275 ευρώ, εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασης μας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook