Τράπεζες: Θα αποζημιώνουν τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης – Τι θα γίνει με την κλοπή καρτών

Νέο πλαίσιο προστασίας για τους καταναλωτές – θύματα ηλεκτρονικής απάτης (phishing) προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά την κλοπή καρτών ενώ αυστηροποιείται και οι διαδικασίες για τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνουν πλέον οι τράπεζες, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται κανονικά αύριο. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου -όπως εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης- το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι πολίτες που χάνουν τα χρήματά τους από την κλοπή των κωδικών τους, θα τα παίρνουν πίσω, ακόμα και αν η κλοπή οφείλεται σε δική τους αμέλεια. Θα αφορά όμως ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Λύση σε δύο σημαντικά προβλήματα των καταναλωτών δίνει νέα νομοθεσία, η οποία αναμένεται να ισχύσει από τον επόμενο μήνα. Ένα εξ αυτών των προβλημάτων αφορά στην περίπτωση που κάποιος χάσει ή του κλέψουν τη χρεωστική κάρτα με την οποία κάνει τις καθημερινές του αγορές. Μέχρι εκείνος να δηλώσει την απώλεια ή την κλοπή, μπορεί να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, αρκετό όμως για να προχωρήσει σε αγορές αυτός που θα βρει την κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος της κάρτας ευθύνεται για τα πρώτα 50 ευρώ. Εάν δηλαδή αυτός που θα βρει την κάρτα, ψωνίσει 200 – 300 ευρώ, τη διαφορά από τα 50 μέχρι τα 200 την καλύπτει η τράπεζα και του την επιστρέφει.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσον αφορά στις διαδικτυακές απάτες, όποιος πέσει θύμα phishing θα μπορεί πλέον να αποζημιωθεί.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Δηλαδή είναι υπεύθυνος ο πολίτης.
Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα.
Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία από τη στιγμή που οι διαδικτυακές συναλλαγές είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Εξάλλου, αυστηροποιούνται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Θα πρέπει στην ιστοσελίδα τους να αναγράφουν τον ΑΦΜ, τον αριθμό Εμπορικού Μητρώου αλλά και τον αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Εάν κάτι από αυτά λείπει, το πρόστιμο ξεκινάει από 5.000 και φθάνει μέχρι και ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια το Δημόσιο έχει δικαίωμα να κατεβάσει ακόμα και την ιστοσελίδα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Πρώτη η Μάρα Ζαχαρέα και το δελτίο του STAR – Η τηλεθέαση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων
- Γενέθλια για την Κατερίνα Καινούργιου: Η έκπληξη του Παναγιώτη Κουτσουμπή και το φλογερό φιλί – Βίντεο
- Στέφανος Τσιτσιπάς – Πάουλα Μπαντόσα: «Περάσαμε ωραία με το black out στην Ισπανία, δεν έχω σχέδια για γάμο» (βίντεο)
- Ο Θέμης Γεωργαντάς υποδέχεται την Άντζελα Δημητρίου, στο «AfterDark» – Κυριακή, 4 Μαΐου
- Ιωάννα Παλιοσπύρου: Εύχεται καλή Πρωτομαγιά από το μαγευτικό ταξίδι της Μπαλί
- Νίκος Κοκλώνης για Κατερίνα Καινούργιου: “Δεν της χρωστάω λεφτά – Δεν έχουμε καμία κόντρα” (βίντεο)
- Big Brother: Η πρώτη αρχηγία και η αποκάλυψη της πρώτης δοκιμασίας – Δείτε βίντεο
- Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 36χρονου μπροστά στον 3χρονο γιο του – Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook