Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε επίσης πέντε επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών. Tέλη Δεκεμβρίου η καταβολή των επιδομάτων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξειδίκευσε τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των ευάλωτων πολιτών που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός . Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τέσσερις είναι οι κατηγορίες των πολιτών που θα λάβουν το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και μαζί με αλλά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί τα νοικοκυριά θα ενισχυθούν με 717 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αξίας 200 – 250 ευρώ για νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη.

Συνολικά 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα είναι οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα δοθούν τα Χριστούγεννα.

Παρότι η χρονιά ήταν εκλογική και φυσικές καταστροφές με κόστος στον προϋπολογισμό η οικονομία υπεραπέδωσε και αυτό έχει αντανάκλαση στον προϋπολογισμό, δήλωσε κατά την εξειδίκευση των μέτρων ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Έτσι, όπως είπε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα φτάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα μας περισσέψουν και κάποια χρήματα πάνω από αυτόν τον στόχο. Επομένως, η κυβέρνηση αυτό το ποσό το επιστρέφει στην κοινωνία.

Όπως είπε υπολογίζεται ότι αυτό το πλεόνασμα θα είναι 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Συνολικά 2,3 εκατομμύρια θα είναι οι δικαιούχοι του «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης».

Αναλυτικά η εξειδίκευση των μέτρων για ευάλωτους πολίτες
Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο, θα καταβληθεί:
1. 1 1/2 δόση επιδόματος παιδιού (125 εκατ. ευρώ)  σε 800.000 δικαιούχους. Για κάθε 100 ευρώ/μήνα, θα λάβει επιπλέον 50 ευρώ το Δεκέμβριο.

2. Το 50% επιπλέον του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο. Αφορά 210.000 δικαιούχους (παράλληλα με αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 1/1/2024).

3. Το ποσό των 200 ευρώ θα καταβληθεί στους ΑμεΑ δικαιούχων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ. (κόστος 45 εκατ. ευρώ). Αφορά 225.000

4. Επίδομα 150 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ και κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά και τους και ανασφάλιστους υπερήλικες. κόστος 158 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα ανέλθουν 1,055 εκατ. δικαιούχοι (παράλληλα με την αύξηση 3% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1/1/2024).

Επισήμανε πέντε επιπλέον μέτρα ενίσχυσης τους εισοδήματος των πολιτών:
• Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ για συνταξιούχους

• Διπλάσιο market pass σε Θεσσαλία και Εβρο

• Επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

• Youth pass σε νέους – Μόνιμο μέτρο, θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο

• Αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στις συντάξεις
Το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δις. ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να βρούμε τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η υπεραπόδοση της οικονομίας και κατ’ επέκταση η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διευκόλυνε την προσπάθεια μας! Τηρώντας πάντοτε τη βασική γραμμή για δημοσιονομική σοβαρότητα και για επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, προχωρούμε σε σημαντικές έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις για 2,3 εκατ. συμπολίτες μας και ειδικότερα προς τις ευάλωτες οικογένειες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, επειδή έχουμε δοκιμαστεί ως κοινωνία και ως χώρα παρά πολύ από τον λαϊκισμό: να μην ακούει κανείς όλους αυτούς που μπαίνουν σε πλειοδοσίες, τάζουν λαγούς με πετραχήλια, εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν τα πάντα στους πάντες. Αν σήμερα μπορούμε και δίνουμε έστω και αυτό το ποσό, το καταφέρνουμε γιατί εφαρμόζουμε μια σοβαρή πολιτική. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ανέφερε: «Όπως αποδείχτηκε εχθές και από τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού δεκαμήνου, η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά και να αποδίδει. Αυτό μας επιτρέπει σήμερα να ανακοινώσουμε ένα επιπλέον μέτρο στήριξης, στοχευμένο όμως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε συνέχεια όσων ήδη έχουμε ανακοινώσει, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook