Στο 78% η απώλεια τζίρου το 2020 και στα 900 εκατ. το ταμειακό τους έλλειμμα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Κατακόρυφη ήταν η πτώση του τζίρου για τα ελληνικά ξενοδοχεία, έστω των λίγων που κατάφεραν να ανοίξουν την χρονιά που μας πέρασε, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έβαλε φρένο στα ταξίδια τόσο εγχώριων όσο και ξένων τουριστών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα ταμεία των ξενοδοχείων εμφανίζουν επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800, αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, αν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου καλύπτουν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας, την ίδια στιγμή με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχτηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν την προηγούμενη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι η μέση περίοδος λειτουργίας συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας και στους 7 για τα συνεχούς λειτουργίας. Μόνο 1 στα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό φέτος, σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο το 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε το 59% (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμεναν τον Δεκέμβριο του 2020 μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook