Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας σχεδόν πλήρως από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά το "έμφραγμα" στη Διώρυγα του Σουέζ από πλοίο το οποίο προσάραξε σε σημείο το οποίο μπλόκαρε το σύνολο της κίνησης του αργού από τον Αραβοπερσικό Κόλπο προς τη Μεσόγειο.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) των ΗΠΑ δεν επέδρασαν παρά ελάχιστα στις τιμές, παρά το γεγονός ότι έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού της χώρας για πέμπτη συνεχή εβδομάδα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 3,62 δολ. ή περίπου 6%, στα 64,41 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 3,42 δολ. ή 5,9%, στα 61,18 δολ. το βαρέλι.

Η εκτίναξη έρχεται μετά τις απώλειες της Τρίτης, οι οποίες οφείλονται στην ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την επέκταση των lockdowns στην Ευρώπη, που αποδυναμώνουν τις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης της ζήτησης για αργό. Τόσο το WTI όσο και το Brent υποχώρησαν χθες σε έδαφος διόρθωσης, δηλαδή άνω του 10% από το πλέον πρόσφατο υψηλό τους.

Το MV Ever Given, πλοίο με σημαία Παναμά και ιδιοκτήτρια εταιρεία με έδρα την Ιαπωνία, έχει κλείσει τα Στενά του Σουέζ ήδη από την Τρίτη.

“Σχεδόν το 10% των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου τα οποία μεταφέρονται μέσω θαλάσσης περνά από τη διώρυγα, οπότε το ζήτημα αναμένεται να ρυθμιστεί σύντομα και η επίδρασή του στις τιμές αναμένεται να είναι εντελώς παροδική”, τόνισε ο Marshall Gittler, επικεφαλής επενδυτικών ερευνών στην BDSwiss, σε σημείωμά του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook