Ο κ. Καφούνης πρότεινε «να χρησιμοποιηθεί το λιανεμπόριο ως λύση κι όχι ως μέρος του προβλήματος καθώς όπως επεσήμανε μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης.

Άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατό με ασφάλεια ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε πριν από λίγο ο ΕΣΑ, με τη συμμετοχή και επιστημόνων την ώρα μάλιστα που πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α στην αρχική του τοποθέτηση ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να δώσει τη λύση και να αποτελέσει μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης.

Οικονομικής, όπως είπε, διότι το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και γύρω του κινούνται εκατοντάδες παραγωγικοί κλάδοι, που ουσιαστικά παραμένουν χωρίς πελάτες και στερούνται τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Κοινωνικής εκτόνωσης, διότι θα αποφορτίσει τους «εγκλωβισμένους» πολίτες και θα τους δώσει ψήγματα θετικής ενέργειας που τόσο έχουμε ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει τις άσκοπες συγκεντρώσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Επιπροσθέτως, θα επαναφέρει τη ρευστότητα σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις που το μοναδικό έσοδό τους στηρίζεται στο εμπόριο και το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο εμπορικός κόσμος της χώρας αναμένει με τεράστια αγωνία την επικείμενη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι θα προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς με αυστηρά μέτρα προστασίας και με ορίζοντα συνεχούς λειτουργίας έως το τέλος της κρίσης.

Tόνισε παράλληλα την ανάγκη για αδιάλειπτη λειτουργία των καταστημάτων έως το Πάσχα για μη χαθεί άλλη μία σημαντική περίοδος για την αγορά ενώ επεσήμανε ότι εάν τα καταστήματα ανοίξουν και χρειαστεί να κλείσουν ξανά είναι βέβαιο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε συνθήκες ασφυξίας.

Εξάλλου η αύξηση των κρουσμάτων με κλειστό το λιανεμπόριο, αποδεικνύει πως η αρχική μας θέση ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, ήταν σωστή. Το λιανεμπόριο αν και είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει επιδείξει μεγάλη σοβαρότητα, τηρώντας απόλυτα κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.

Κλείνοντας δήλωσε: «Χρησιμοποιήστε μας. Χρησιμοποιήστε το λιανεμπόριο ως λύση και όχι ως μέρος του προβλήματος και είμαι εδώ για να υποστηρίξω κάθε μέτρο λειτουργίας που θα προταθεί».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook