Με ρυθμό ανάπτυξης 4,2% αναμένεται πως «τρέχει» η ελληνική οικονομία το 2021, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εμβολιασμών, τη διατήρηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και την ταχύτητα ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο διοικητή της ΤτΕ τόνισε πως πρόκειται για πρόβλεψη που έχει αβεβαιότητες, λόγω της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το χρέος το 2020, θα ανέλθει στο 205% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7% για να υποχωρήσει στο 5,5% το 2021.

Η ταχύτητα της ανάκαμψης εξαρτάται από:

– την επιτάχυνση των εμβολιασμών όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
– τη διατήρηση σε εφαρμογή, όσο διαρκεί η πανδημία και μέχρι να εδραιωθεί η ανάκαμψη, των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και των έκτακτων μέτρων από το τραπεζικό σύστημα, στοχευμένων σε κατηγορίες εργαζομένων και παραγωγικούς κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα αλλά παραμένουν οικονομικά υγιείς
– την ταχύτητα ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης και θα διευκολύνει, μέσω της αύξησης του εθνικού προϊόντος, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που εγκλώβισαν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και στασιμότητας.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να συντρέχει ένα ελάχιστο σύνολο βασικών προϋποθέσεων, όπως:

– Αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
– Οριστική και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
– Ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης με γνώμονα την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και τη δικαιότερη κατανομή τους.
– Αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών με έμφαση στις παραγωγικές δαπάνες.
– Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
– Ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και κοινωνίας.
– Προστασία από μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι αναγκαία η διατήρηση της οικονομικής στήριξης στους κλάδους και τις ομάδες εργαζομένων που επλήγησαν βαρύτατα μέσα από στοχευμένα μέτρα με έμφαση στις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

«Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα και στοχευμένα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας», σημείωσε και πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής υποχρεώσεων και η ομαλή εξυπηρέτηση των χρεών, ενώ επίσης πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους στις οριστικά μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα το 2021 και 2022

Χαμηλότερα διαμορφώνεται η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο «βλέπει» ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,8% για φέτος και 5% για το 2022.

Ειδικότερα για την ανεργία, το ΔΝΤ Ταμείο προβλέπει ότι θα κινηθεί φέτος περίπου στα περσινά επίπεδα – στο 16,6% έναντι 16,4% το 2020 – και ότι θα μειωθεί στο 15,2% το 2022.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται μείωσή του από 7,4% του ΑΕΠ πέρυσι στο 6,6% το 2021 και το 3,5% το 2022.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει σε θετικό επίπεδο και να διαμορφωθεί στο 0,2% φέτος και το 0,8% το 2022 από -1,3% το 2020.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook