Οι φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη, ενόψει Πάσχα, συνιστούν ορθολογικό σχεδιασμό που εκτείνεται πέρα και πάνω από το ερχόμενο διάστημα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αφορούν τους επόμενους μήνες, αφορούν και τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε.

«Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε όταν ξεκίνησε η υγειονομική κρίση και το συνεχίζουμε, δηλαδή σε στοχευμένες, μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη και αποδεικνύουμε ότι αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα, χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τελειώσαμε την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, γιατί θυμίζω ότι η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το καλοκαίρι του 2018, η μόνη χώρα της Ευρώπης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, και εξασφαλίσαμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτό να επεκταθεί και το 2022. Άρα είναι κάτι που θα δουν οι πολίτες και φέτος, και του χρόνου» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είχε αποφασιστεί για τρεις ποσοστιαίες μονάδες φέτος, επεκτείνεται και του χρόνου «στο ίδιο ποσοστό για όλες τις επιχειρήσεις».

Όσον αφορά στην προκαταβολή φόρου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για μόνιμες μειώσεις για φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκε την Τετάρτη, υπογράμμισε: «Η πρώτη ενότητα των μέτρων αφορά το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας, γιατί σχεδιάζουμε και την μετά-κορονοϊού εποχή. Γνωρίζουμε όμως τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Χθες, νομοθετήσαμε στη Βουλή ένα πλέγμα μέτρων που αφορούν και σχετίζονται εν πολλοίς με τις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά το Πάσχα. Αυτό σχετίζεται με τον αριθμό των δόσεων στον φόρο εισοδήματος, 8 δόσεις, με τον αριθμό των δόσεων στον ΕΝΦΙΑ, 6 δόσεις, με τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται ή όχι τα τεκμήρια – απαλλάσονται από τα τεκμήρια οι συμπατριώτες μας που έχουν πληγεί, καθώς και με την κάλυψη του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί μέσα στην υγειονομική κρίση».

«Λειτουργούμε και βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα για να διευκολύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι έχει ήδη υλοποιηθεί η μείωσή του κατά 22% και πρόσθεσε: «Εκκρεμεί από την προεκλογική μας δέσμευση ένα 8%. Όταν τελειώσει μετά από κάποιους μήνες η άσκηση των αντικειμενικών αξιών, θα δούμε το αποτύπωμα το οποίο υπάρχει στα δημόσια οικονομικά και θα επιδιώξουμε, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα ότι κάνουμε με επιτυχία, να ενσωματώσουμε και μία μεγαλύτερη μείωση, περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Είναι πολύ νωρίς όμως να σας το πω και σίγουρα δεν θα αφορά τη φετινή χρονιά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook